AT&T claimt dat de concurrent een patent uit 1996 schendt dat op naam staat van Alexander Fraser, de voormalig hoofdwetenschapper van het bedrijf. In het patent staat globaal een idee beschreven hoe telefoongesprekken over datanetwerken kunnen worden gerouteerd.

Voor Vonage is dit niet het eerste dispuut over uitvindingen. Eerder veroordeelde een jury in Virginia het bedrijf al tot het betalen van 58 miljoen dollar schadevergoeding aan Verizon voor het schenden van drie patenten. Ook moet de onderneming 5,5 procent van de toekomstige omzet naar de concurrent overmaken. Het bedrijf heeft in deze zaak nog een hoger beroep lopen.

Twee weken geleden besloot het bedrijf een andere patentzaak met Sprint Nextel te schikken voor 80 miljoen dollar over vermeende patentschending. Een vierde zaak met Klausner Technologies over een octrooi op voicemail-technologie is voor een onbekend bedrag vorige week geschikt. In die aanklacht vroeg de patenthouder initieel om 200 miljoen dollar.

Ondergang

Een aandeel Vonage was bij de beursgang 17 dollar waard. Gisteren daalde de koers bijna 8% en staat nu op 1,54 dollar genoteerd. In de handel na het sluiten van de beurs daalde de koers nog eens 17%.

Het bedrijf heeft agressief reclame gemaakt om klanten van kabel- en adsl-bedrijven binnen te halen en heeft momenteel 2,3 miljoen klanten. Voor de toekomst van het bedrijf wordt gevreesd. Vooral de betaling van royalties kan volgens het experts het bedrijf gaan opbreken.