Tien jaar geleden waren er nog 2,1 miljoen telefooncellen in de Verenigde Staten. Nu zijn dat er nog maar 1 miljoen. AT&T en Verizon zijn nog de enige twee grote telefoniemaatschappijen in de VS met telefooncellen. Qwest trok zich in 2004 al terug uit deze sterk krimpende markt. Ongeveer de helft van de huidige telefooncellen in de VS wordt door lokale spelers onderhouden.

De voorlopers van AT&T lanceerden hun eerste telefooncel in 1878. Korte tijd later verscheen de eerste cel voor muntgeld. Nog altijd worden er 1,7 miljard gesprekken per jaar gevoerd via Amerikaanse telefooncellen, maar wereldwijd verdwijnen ze uit het zicht door de opkomst van de mobiele telefoon. In sommige steden, waaronder Helsinki, zijn al nauwelijks meer telefooncellen te vinden en dienen de oude telefooncellen als schuilplek voor de regen.

In ons land heeft KPN eveneens een groot aantal telefooncellen opgedoekt. Zeven jaar geleden verdwenen al enkele duizenden KPN telefooncellen. Nu zijn er nog 4250. Via deze telefooncellen worden jaarlijks nog 20 miljoen gesprekken gevoerd.

Onlangs heeft KPN zelfs een nieuwe telefooncel gelanceerd: onderhouds- en gebruikersvriendelijk en aan één zijde voorzien van een verlicht reclamepaneel, dat voor extra inkomsten moet zorgen. KPN is van plan om binnen 12 maanden meer dan 1000 van zijn 4.250 cellen te vervangen.

KPN verwacht dat er altijd mensen zullen zijn die gebruik blijven maken van de openbare telefooncel. Te denken valt aan toeristen of mensen die geen mobiel bezitten of hun mobiel tijdelijk niet kunnen gebruiken doordat bijvoorbeeld het beltegoed op is of de batterij leeg is.