AT&T koopt voor 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro) een stukje van 12 Mhz in de gewilde 700 Mhz-band van Aloha Partners, meldt ondermeer de New York Times. Daarmee wordt AT&T de grootste frequentiebezitter in dit spectrum, een titel die eerst Aloha droeg.

AT&T troeft hiermee concurrent Verizon af, maar vooral ook zoek- en reclamereus Google, die allen azen op dit frequentiegebied. De 700 MHz-band is zeer gewild omdat het bij uitstek geschikt is voor 'derde generatie' mobiele netwerken, draadloze breedbanddiensten en mobiele tv.

Er komen binnenkort verschillende blokken vrij, omdat in Amerika analoge tv wordt uitgefaseerd ten faveure van digitale. Verschillende blokken zullen in januari 2008 worden geveild door FCC. Google heeft al aangekondigd ten minste 4,6 miljard over te hebben voor een blok van 20 MHz.

Ten minste, als de FCC zelf vier door Google geformuleerde voorwaarden omarmt om het uitdijende mobiele breedbandlandschap 'open en vrij' te houden. De gevestigde telecombedrijven schamperden over deze hooghartige eisen van Mountain View.

AT&T heeft in elk geval, in de warming-up naar de 'hete' veiling van komende januari, een flink punt gescoord. In het 700 MHz toernooi, de Champions League voor mobiele breedband, is de voorlopige tussenstand AT&T-Google: 1-0.