Advanced Message Queuing Protocol wordt waarschijnlijk op 1 april aan het prubliek gepresenteerd op de AMQP conferentie in San Diego. Het protocol wordt ondersteund door een brede groep bedrijven, waaronder Microsoft, Cisco, Red Hat en Novell, die samenwerken aan de specificaties voor de infrastructuur. Die moet een krachtige en simpele manier leveren om messaging-applicaties met elkaar te laten communiceren.

Open en gratis

AMQP moet niet alleen messaging ondersteunen binnen een bedrijf, maar ook tussen bedrijven onderling. Juist daarom is het belangrijk dat het een open standaard is. Het moet passen op de messaging infrastructuur van beide bedrijven. Daarvoor moet het totaal open zijn, onafhankelijk van het besturingssysteem en interoperabel. Het is gratis beschikbaar.

AMQP-producten

Er zijn verschillende producten die gebruik maken van AMQP. De projecten die op de website worden genoemd zijn vooral open source. Er is een AMQP infrastructuur voor Fedora en een enterprise oplossing van Red Hat. Er zijn clients voor verschillende platformen van het open source designbureau iMatix en van de Apache Software Foundation.

De laatste, Qpid, is begin deze maand benoemd tot ‘Top-Level Project’. Bij die gelegenheid sprak ook Sam Ramji, Senior Director van Microsoft, over AMQP. "Sinds we vorig jaar lid zijn geworden van AMQP.org hebben we gezien hoe waardevol de AMQP-specificatie is voor de deelnemende klanten", zei hij. "Het is goed om te zien dat het Apache Qpid project volwassen wordt door het streven van de gemeenschap om te voldoen aan de roep van de klant om keus en verbeterde enterprise-class messaging operabiliteit." Bron: Techworld