AMS-IX heeft in samenwerking met de Aziatische carrier Hutchison Global Communications Limited (HGC) een internetknooppunt in Hong Kong geopend. Het initiatief moet ervoor zorgen dat Hong Kong een regionale internethub wordt, om de snelle groei van het internetverkeer in Oost-Azië en Oceanië te faciliteren.

Het Hongkongse internetknooppunt is van een nieuw, hybride bedrijfsmodel. AMS-IX is al enige jaren bezig met partijen die als reseller van poorten optreden, waardoor de AMS-IX door de jaren heen verschillende points-of-presence (PoP) heeft gecreëerd in andere landen.

Expansie

Naast dit partnerprogramma heeft het zogenaamde IX-in-a-box model, waarbij een volledige, zelfstandige kloon van AMS-IX elders in de wereld wordt gelanceerd. Dat gebeurde in 2009 bijvoorbeeld op Curaçao.

De nieuwste loot, AMS-IX Hong Kong, is een combinatie van deze twee modellen, vertelt de woordvoerster van AMS-IX aan Webwereld. AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. De filosofie erachter: een open, neutrale marktplaats waar de partijen zelf hun peeringbeleid bepalen.