De gemeente Amsterdam wil het gebruik van stadskoude verder doorvoeren in de stad. Stadskoude is een duurzame manier van koelen waarbij gebruik gemaakt wordt van koud water uit diepe meren. Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag besloten te bekijken welke rol de gemeente kan spelen om deze methode aan te moedigen. Dat meldt het ANP.

Veel vraag naar stadskoude

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het gebruiken van deze stadskoude kan bijdragen aan een duurzamer Amsterdam. Op de Zuidas en in Amsterdam-Zuidoost is het gebruik van stadskoude al ingevoerd. Het koude water komt uit respectievelijk de Nieuwe Meer en Ouderkerkerplas.

Een centrale pompt het water uit die meren vlakbij de stad en transporteert het via een buizennetwerk naar bedrijventerreinen. Daar wordt het koude water gebruikt voor het koelen van kantoorgebouwen en voor datacenters. Dat blijkt nu een succes te zijn.

Vooral door de groei van het aantal datacenters groeit de vraag naar stadskoude volgens de gemeente Amsterdam behoorlijk. Door het grootschalige aanbod van water uit de meren kan de gemeente aan die vraag voldoen.

75 procent minder energieverbruik

De stadskoude vervangt elektrische airconditioners. Dat moet uiteindelijk leiden tot een besparing van elektriciteit en schadelijke koelvloestoffen. Volgens de gemeente Amsterdam verbruikt stadskoude ruim 75 procent minder energie dan elektrische koeling.

Een nadeel van deze duurzame methode is wel dat de kosten voor het aanleggen van dit netwerk erg hoog zijn. Het gebruik van stadskoude is daardoor alleen rendabel als het gebouw dat gekoeld moet worden dichtbij een diep meer ligt.

Gelijk aan stadsverwarming

Het systeem dat gebruikt wordt voor stadskoude is vergelijkbaar met stadswarmte of stadsverwarming. Ook dit systeem wordt al in verschillende delen van Amsterdam gebruikt. De gemeente gebruikt daarvoor de warmte die afvalverbrandingsinstallaties afgeven en distribueert dat door.

Stadsverwarming wordt ook in andere delen van Nederland aangeboden. Daarbij wordt meestal de restwarmte van elektriciteitscentrales zoals de Amercentrale gebruikt.