De Stadsregio Amsterdam wil dat de metro vanaf 25 juni strippenkaartvrij is. Voor die datum zal al het openbaar vervoer in de regio gebruik maken van de ov-chipkaart. Alleen de metro sluit de poortjes, de rest van het openbaar vervoer zal een duaal systeem blijven hanteren. Daarvoor heeft de Stadsregio Amsterdam een verzoek ingediend bij staatsecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

De Stadsregio meldde gisteren daarvoor overleg te hebben gepleegd met de Amsterdamse Reizigersadviesraad (RAR). "Wat de Stadsregio Amsterdam in haar persbericht echter niet noemt, is dat de gezamenlijke consumentenorganisaties negatief hebben geadviseerd over het (op dit moment) uitschakelen van het strippenkaartsysteem in de Amsterdamse metro", mailt een medewerker van reizigersorganisatie Rover aan Webwereld.

Stadsregio voldoet niet aan reizigerseisen

Volgens de RAR voldoet "de chipkaart in de Amsterdamse regio op tal van punten (nog) niet aan de 11 reizigerseisen die de consumentenorganisaties in 2005 hebben gesteld". Woordvoerder Chris Vonk van Rover regio Amsterdam wijst erop dat de ov-chipkaart pas vanaf 25 april in de Zaanstreek kan worden gebruikt. "In Waterland is de kaart helemaal nog niet te gebruiken. Maar ook in Amsterdam en op andere plaatsen zijn helemaal geen oplaadpunten beschikbaar. Behalve dan bij de metro."

Volgens Vonk is het ook "zeer onzeker" of vóór 25 juni al in de hele Stadsregio gereisd kan worden met de chipkaart. Vervoerder Arriva, die het chipsysteem invoert in Waterland, laat weten op dit moment bezig te zijn met een test. "Wij zijn druk aan het werk om die datum te halen, maar we kunnen niks garanderen. Dat is de boodschap die we hebben doorgegeven aan de stadsregio Amsterdam", aldus een woordvoerster van Arriva.

Te weinig tijd om te wennen

Volgens Vonk krijgt de reiziger te weinig tijd om aan het nieuwe systeem te wennen. Hij vreest namelijk dat de invoering van het systeem en de plaatsing van de oplaadpunten "allemaal op het laatste moment moet gebeuren". Hij wil zorgvuldigheid: "Zorg eerst dat het systeem helemaal in orde is, dat het allemaal voor elkaar is, en ga het dan in gebruik nemen. En niet al eerder." Vonk stelt dat de overheid de poortjes graag wil sluiten om zwartrijden tegen te gaan.

De Stadsregio maakte woensdag bekend dat met het sluiten van de poortjes er 800.000 euro per maand kan worden bespaard. Dat verschil zou inderdaad vooral zitten in het terugdringen van zwartrijders. Zo'n 18 procent van de Amsterdamse metroreizigers betaalt niet voor het vervoer. In de bussen zou dit slechts twee procent zijn.

Daarnaast hoopt de Stadsregio op extra inkomsten door meer mensen de metro in te krijgen die nu niet graag gaan. Het sluiten van de poortjes zou de sociale controle vergroten en de metro daarmee veiliger maken.

Poortjes vanaf begin mei gesloten

De Stadsregio zegt enigszins cryptisch de bezwaren te kennen en grotendeels te delen. "Er wordt op dit moment gewerkt aan alle oplossingen en de stadsregio ziet geen problemen", aldus een woordvoerster. Volgens haar zijn die problemen op opgelost vóór 25 juni.

Arriva heeft gepland per 10 juni klaar te zijn met het uitrusten van de bussen met het chipkaartsysteem. Dit laat de zegsvrouw van de Stadsregio weten. Mocht het dan toch nog mis lopen dan "worden er regelingen getroffen die ervoor zorgen dat de reiziger daardoor niet gedupeerd wordt". Een mogelijke regeling is de buschauffeur chipkaarten te laten uitdelen aan reizigers.

Ook het argument van Rover dat de reizigers te weinig tijd hebben om te wennen aan het systeem gaat volgens de Stadsregio niet op. Vanaf begin mei worden de poortjes van de metro geleidelijk gesloten. "Als het ontheffingsbesluit er is, wordt nog een deel van de poortjes gesloten."

Reizigersgemak

Een zegsvrouw van staatssecretaaris Huizinga vertelt aan Webwereld dat het normaal is dat de poortjes geleidelijk dichtgaan. "Dat was in Rotterdam ook zo." Verder wordt het gemak van de reizigers meegenomen in de besluitvorming.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan echter niet garanderen dat er een besluit wordt genomen voor 25 juni. "Het hangt ervan af in hoeverre Amsterdam de zaak op orde heeft." Daarmee doelt het ministerie vooral op het in orde zijn van het reizigersgemak.