De netbook heeft de naam Alpha 680 en wordt gemaakt door het Chinese bedrijf Guangzhou Skytone Transmission Technologies, schrijft Computerworld. De netbook zit momenteel in de laatste testfase. Het Chineese bedrijf verwacht dat het prototype in juni af is, en 1 á 2 maanden daarna in de winkels ligt.

De netbook heeft 7-inch LCD-scherm, met een resolutie van 800 bij 480 pixels en weegt 680 gram. Dat is lichter dan de lichtste Eee PC. Onder de motorkap zit een 533MHz ARM 11 CPU processor, 128 MB DDR2 RAM intern geheugen (uit te breiden naar 256 MB) en een ssd-schijf van 1 GB (uit te breiden naar 4 GB). Geheugen is ook via een SD-kaart en twee USB-poorten aan te vullen.

Batterijduur

De tweecellige batterij kan twee uur mee als de wifi de hele tijd wordt gebruikt. Datzelfde geldt voor gebruik van de optionele 3G-antenne. De Alpha 680 is de eerste netbook met de processor van ARM. Tot op heden zijn de meeste netbooks voorzien van de Atom-processor van Intel. De ARM-processor zat al ingebakken in miljarden mobiele telefoons, maar moet met de Alpha 680 ook een succes worden op de netbookmarkt.

Ook andere fabrikanten zijn bezig om Android naar andere apparaten dan de smartphone te transporteren. HP overweegt het Android-besturingssysteem voor gebruik in netbooks. Ook Asus is al druk aan het testen met Android op verschillende apparaten, en ziet 'grote kansen' voor het besturingssysteem.

Chinese boeren

De Alpha 680 is niet bedoeld voor de kapitaalkrachtige Westerse markt, eerder voor de "80 procent van de wereld" voor wie computers nu nog te duur zijn, zegt de Chinese fabrikant. De bevolking van Afrika of Chinese boeren hebben ook behoefte aan online informatie. "Voor hen is video kijken op internet niet echt nodig."