Er zijn in 2018 zoveel geweldige smartphones uitgekomen dat het praktisch onmogelijk is om een favoriet te kiezen, Sommige hadden fantastische features, anderen zagen er prachtig uit en ze hadden praktisch allemaal adembenemende camera's. En ja, we weten het, we hebben dit jaar behoorlijk veel over smartphones geschreven, maar een artikel meer kan geen kwaad. We kijken nog even terug naar al die smartphones en Android-features van 2018 die een (goede of slechte) indruk hebben gemaakt.

Meest overgewaardeerde camera-feature van 2018

Als er in 2018 een trend was die veel aandacht kreeg (los van de notch), dan is het wel de vernieuwde focus op de camera. En dan hebben we het niet alleen over de software, ook op hardwaregebied is er veel gebeurd. Triple-camera arrays, ultra-wide lenzen, 3x "optische" zoom en dual-camera-selfie-features werden allemaal de norm in 2018.

Er was echter een feature die veel te veel werd gehypet: Dual Aperture. Een van de kenmerkende eigenschappen van de Galaxy S9 en S9+, het laat je handmatig overschakelen van f/2.4 naar f/1.5 door op een knop te tikken, wat natuurlijk heel cool is om te bekijken.

Maar er is een reden waarom geen enkele andere telefoonmaker het heeft gekopieerd: Het is een soort van zinloos. Terwijl een groter diafragma zeker invloed heeft op de kwaliteit en de samenstelling van je foto's, is het handmatig inschakelen ervan een soort gimmick. Het is veel effectiever om de signaalverwerker de aanpassingen in de automatische modus te laten uitvoeren of om een schuifregelaar te gebruiken voor nauwkeurigere aanpassingen.

Meest ondergewaardeerde camera-feature van 2018

Google heeft het dit jaar zwaar gehad met z'n eigen smartphonelijn, de Pixel 3. Het toestel werd zeer kritisch ontvangen door zowel reviewer als gebruiker. De notch, de bugs en het hypocriet weglaten van de koptelefoonaansluiting (als ze daar nou een jaar geleden Apple niet zo over hadden afgebrand, was er nu waarschijnlijk niks aan de hand geweest) deden de reputatie van de smartphone geen goed.

Maar die camera... er is een hoop geschreven en gediscussieerd over Google's Night Sight feature op de Pixel 3. Zelfs hier, binnen IDG konden collega's het er maar niet over eens worden of deze feature nou heel bijzonder is of juist niet.

Door al die discussies is een andere feature helemaal ondergesneeuwd: Top shot. Deze feature laat je de beste foto kiezen uit een hele rits van gemaakte foto's die zijn gemaakt voor en na het schieten van de originele foto. Hierdoor leg je altijd het juiste moment vast, ook al was je voor je gevoel te laat.

Er zijn technische nadelen, namelijk dat de nieuwe foto's een veel lagere resolutie hebben en niet ten volle profiteren van de superieure image processing features van de Pixel 3. Maar voor ouders en iedereen die ooit klaagde over het missen van een shot van een seconde of twee, is Top Shot een fantastische functie.

Coolste smartphonekleur van 2018

Zwart was uit in 2018. Fabrikanten experimenteerden volop met nieuwe hippe kleuren om maar op te vallen, maar de allermooiste is toch wel de OnePlus 6T Thunder Purple. De paars-naar-zwarte gradiënt op de OnePlus 6T met een gladde reflecterende curve in het midden wist mij te overtuigen.


Een mooie runner-up is de mooie Twilight-kleur van de Mate 20, van paarsachtig blauw naar zwart, afhangend van de lichtsituatie.


Beste smartphone die zich niet laat beïnvloeden door huidige trends

Hier kunnen we kort over zijn. Bijna elke grote smartphonefabrikant loopt nog steeds naarstig Apple achterna en kopieerde de notch van de iPhone X dit jaar. Samsung deed daar niet aan mee en dat verbaasde ons een beetje. Dit bedrijf doet normaal gesproken vrolijk mee met nieuwe trends (met als recent voorbeeld de AR Emoji), maar dit jaar weigerde het bedrijf op de notch-hypetrain te springen. Geen van Samsung's toestellen heeft deze inkeping en daardoor vallen de Galaxy S9 en Note 9 des te meer op.

Ergste smartphone-comeback van 2018

Het enige dat je hoeft te weten over de eerste Palm telefoon sinds jaren is dat het een 3 inch groot scherm heeft en geen naam (ja, echt waar, sommige providers noemen het de Palm Palm). Daarnaast kan je er niet mee bellen en kost bijna 350 euro. We kunnen nog wel even door gaan over wat er allemaal "mis" is gegaan met (de introductie van) het toestel, maar Palm's nieuwe toestel heeft geen indruk weten te maken. Als je dan toch echt per se een kleine, volwaardige Android-smartphone wilt hebben, kijk dan eens naar de Jelly.


Beste trend om naar uit te kijken in 2019

Er wordt al jarenlang gespeculeerd en gestrooid met prototypes, maar 2019 lijkt dan toch echt het jaar te worden van de opvouwbare schermen. Samsung, LG, Huawei en andere fabrikanten hebben aangegeven druk bezig te zijn met vouwbare smartphones voor consumenten. Wij zijn benieuwd welke fabrikant er als eerste met een consumentenversie op de proppen komt en of het een succes wordt.


Een andere trend die volgend jaar in een stroomversnelling komt is de hoeveelheid camera's op de smartphone. Wij horen al geruchten over 4 camera's op de Galaxy S10 en zelfs een LG smartphone met 7 camera's dus dat wordt spannend.

Xiaomi maakte de grote hoeveelheid camera's op smartphones dit jaar nog belachelijk met deze 1 april-grap, maar het ziet ernaar uit dat het volgend jaar de realiteit wordt

Meest ondergewaardeerde feature van 2018

Wie had dat gedacht? Jarenlang werd er gespeculeerd en gehypet over modulaire smartphones. Nu is de technologie er eindelijk en hoor je er bijna niemand over. Motorola is de enige fabrikant die deze technologie nog omarmt en toepast op een hele lijn smartphones, de Moto Z-serie. Maar zelfs in het land der blinden lijkt de fabrikant (en de technologie) niet de beoogde populariteit te krijgen.

Dit is deels Motorola/Lenovo's eigen schuld. De smartphones en technologie werden misschien met veel bombarie aangekondigd, maar niet overal waardoor veel West-Europese gebruikers niet eens weten dat deze smartphonelijn bestaat. Het hielp ook niet dat het bedrijf groots inzette op startups die allemaal een eigen mod mochten ontwerpen voor de smartphonelijn, maar ze vervolgens in de kou liet staan en maar weinig van zich liet horen. Hierdoor hebben veel startups de handdoek in de ring gegooid en hun mods niet of slechts in zeer kleine hoeveelheden uitgebracht. De E-paper mod, Het toetsenbord, de luchtmeter, de Eurotrack, de Maker Mod etc. Allemaal mods waar geen aandacht meer aan wordt besteed en dat terwijl een groot deel al af was en de productie al was begonnen.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Het bedrijf heeft ook dit jaar in samenwerking met enkele grote namen een paar prachtige mods uitgebracht. Van de gamepad tot 5g-uitbreiding en zelfs een Polaroid fotoprinter (die laatste is nu in de aanbieding en kan voor 66 euro worden aangeschaft).


Ten slotte heeft Motorola de vierde generatie Moto Z-smartphones aangekondigd. Gezien hun belofte dit ecosysteem drie jaar te ondersteunen is het feit dat ze nu nog steeds zulke toestellen uitbrengen tenminste een indicatie dat zij nog vertrouwen hebben in de semi-modulaire smartphone. Maar als het bedrijf wilt dat het echt een groot succes wordt, zullen ze dit wel wat meer moeten promoten in het westen. Bovendien hebben ze nog wat goed te maken met de mod-startups.

Runner up: "Top"

Het kan ook andersom. Draadloos laden is een technologie die al sinds jaar en dag in smartphones is te vinden. Het was zo alomtegenwoordig dat er nauwelijks een woord aan werd vuilgemaakt de afgelopen jaren. Nu Apple groots heeft ingezet op draadloos laden lijkt de de hypetrein weer op volle snelheid door het smartphonelandschap te denderen. Iedereen heeft het erover en als er nu een smartphone uitkomt die het niet aan boord heeft, wordt dat in bijna elke review aangehaald.

Wat ons op dat gebied echter positief verraste was de reverse wireless charching-feature van Huawei. De 4200 mAh-accu van de Mate 20 zorgt ervoor dat het toestel meer dan genoeg energie heeft en best wel wat kan afstaan aan minder bedeelde toestellen. Leg een ander toestel op de achterkant van de Mate 20 en die smartphone wordt draadloos opgeladen door het toestel van Huawei, een prachtige, handige feature.


Runner ups "Flop"

We hoorden veel over kunstmatige intelligentie en augmented reality in 2018, maar afgezien van Google Assistant viel er op Android-telefoons eigenlijk niets op. LG's ThinQ was belachelijk slecht, met HTC Sense wordt amper nog wat gedaan , Bixby is niet van de grond gekomen en Google Lens is nog steeds slechts een goocheltrucje. Nu 2018 ten einde loopt, wachten we nog steeds op een praktische toepassing voor AI en AR.