Geluidsbedrijf THX, in 2002 opgericht door filmmaker George Lucas, klaagt Apple aan over een patent op het ontwerp van een smalle speaker. Zo'n speaker met zeer dun profiel kan toch een vol geluid weergeven. Bepaalde modellen van Apple's iPhone, iPad en ook de iMac zouden inbreuk maken op THX's patent.

Een mogelijke implementatie van het gepatenteerde THX-speakerontwerp: Via: USPTO.

Dat octrooi (7.433.483) is in 2004 al aangevraagd en in 2008 toegekend, een jaar na het uitkomen van de allereerste iPhone. De patenttekst maakt specifiek gewag van geïntegreerde speakers in consumentenelektronica zoals computers en flatscreen-schermen.

THX: moedwillig

THX is voor het merendeel in handen van geluidskaartenveteraan Creative, die Apple eerder al met patenten aanpakte bij de iPod. De klagende geluidsspecialist stelt nu dat Apple bewust en moedwillig patentinbreuk maakt. Dit zou dan gebeuren in de iPhone 4S en 5, alsook in bepaalde iPads en iMacs. Het is onbekend om welke modellen van Apple's tablet en all-in-one Mac het gaat, meldt AppleInsider.

De nieuwe, ultradunne uitvoering van Apple's desktopcomputer heeft onderin dunne spleten voor de geluidsuitvoer van de ingebouwde speakers: Via: Apple.