Tim Cook belooft dat zijn bedrijf dit najaar met “some really great stuff” komt. Volgens de Apple-CEO is het creëren van nieuwe innovatieve producten hét belangrijkste aspect van Apple, dat gisteravond voor het eerst in een decennium geen stijgende winstcijfers kon presenteren.

Apple haalt desondanks opnieuw zeer positieve kwartaalcijfers. Cupertino maakte het afgelopen kwartaal 9,5 miljard dollar winst bij een totale kwartaalomzet van 43,6 miljard dollar. Dit dankzij geweldige verkooptaantallen van iPhones, iPad en de stijgende winst uit mediawinkel iTunes.

Nieuw iDevice

Volgens Cook staan de nieuwe Apple-producten, waarmee hij opzichtig hint op een nieuw iDevice, gepland voor dit najaar en over heel 2014. Of er tot die tijd niets op de markt verschijnt, wil de Apple-baas niet reageren, behalve dat hij “erg enthousiast is over de producten die het in de pijplijn heeft.”

Dat doet hij wel op de huidige negatieve beurskoers en iets krimpende marges. “We erkennen dat onze groei is vertraagd en onze marges zijn afgenomen”, aldus Cook in een conference call met analisten, waarin hij wijst op nieuwe strategische investeringen en productlanceringen, die mogelijk tot tijdelijk lagere marges leiden, terwijl het bedrijf nieuwe gebruikers binnenhaalt.

Negatieve voorspellingen

Toch leidt de afgenomen groei niet tot de door sommige analisten negatieve voorspellingen. Hoewel de topaantallen van de twee eerdere kwartalen niet kunnen worden overtroffen, verkocht Apple dit kwartaal nog altijd 37,4 miljoen iPhones en 19,5 miljoen iPads. Dat waren er vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog 35,1 miljoen en 11,8 miljoen.

De verkoopcijfers van de Mac vallen wel wat tegen: met 3,95 miljoen stuks iets minder dan de 4 miljoen van vorig jaar. Positief zijn de stijgende inkomsten uit iTunes en overige software. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg die omzet met 30 procent naar 2,4 miljard dollar.

Omzet in China groeit

Ook de nieuw aangeboorde markt China groeit door naar een omzet van 8,8 miljard dollar, dat richting de omzet van Europa kruipt (9,8 miljard) maar nog niet kan tippen aan Apple grootste omzetmarkt Amerika: 14 miljard dollar.

Tot slot had Apple goed nieuws voor aandeelhouders. Apple koopt 60 miljard dollar aan eigen aandelen terug en keert voor het einde van 2015 in totaal 100 miljard dollar aan dividend uit aan zijn aandeelhouders.