Apple is daarmee het op één na grootste bedrijf ter wereld, in marktwaarde gemeten. Alleen oliegigant Exxon Mobil is meer waard. Het scheelt een slordige 47 miljard dollar.

Apple is naar de tweede plaats opgerukt ten koste van een andere oliemaatschappij, PetroChina, dat 265,5 miljard dollar waard is. PetroChina was ooit de nummer 1 op de wereldranglijst. Bij de beursintroductie werd dat bedrijf direct op een biljoen dollar gewaardeerd.

Op donderdag kwam de waarde van Apple al even uit boven dat van PetroChina, maar de dag werd toen nog afgesloten net achter de Chinezen.

Hoogste prijs ooit

Voor een aandeeltje Apple moet de belegger nu 293 dollar betalen. Zo hoog is de beurskoers van Apple nog nooit geweest. Een analist heeft onlangs de voorspelling gedaan dat het aandeel zelfs kan groeien naar 390 dollar.

Apple is al enige maanden meer waard dan Microsoft. De rivaal heeft een marktwaarde van 214,4 miljard dollar. Overigens bleef Microsoft Apple wel voor in omzet bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers.

Sinds de introductie van de iPhone in januari 2007 is de waarde van het aandeel Apple meer dan verdrievoudigd.