Het nieuwe Apple-datacenter in North-Carolina krijgt een oppervlakte van 500.000 vierkante voet, ofwel 46.451 vierkante meter. Het is daarmee bijna vijf keer zo groot als Apple's grote datacenter in Californië (Newark), dat het in 2006 kocht om zijn flink groeiende ict-infrastructuur te huisvesten. Dat omvat naast de iTunes-muziekwinkel ook de App Store voor de iPhone en de clouddienst MobileMe. Vorige week heeft Apple al datacenterexpert Olivier Sanche weggekaapt bij internetreus eBay.

Cloud-plannen

Apple houdt het erop dat het gloednieuwe en grote datacenter in Nort-Carolina slechts de nieuwe datahub is voor zijn activiteiten aan de Amerikaanse oostkust. Het bedrijf heeft ook al een datahub op zijn hoofdkwartier in Californië (Cupertino), maar het in 2006 gekochte datacenter is de hoofdhub voor de westkust. De enorme omvang van de nieuwbouw doet echter vermoeden dat Apple veel grotere ambities heeft.

Deze ambitieuze plannen zijn eind vorige maand al opgemerkt door de Amerikaanse ict-vaktitel Data Center Knowledge. Mac-nieuwssite Cult of Mac heeft nu een interview gedaan met journalist Rich Miller van die site. Diverse blogs en journalisten speculeren nu dat het nieuwe datacenter betekent dat Apple serieus de cloud ingaat.

Versus Google en Microsoft

Het recente vertrek van Google-ceo Eric Schmidt als commissaris bij Apple zou ook de weg hebben vrijgemaakt voor meer rechtstreekse concurrentie tussen die twee bedrijven. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Apple aan een eigen zoekmachine wil beginnen, maar op andere online-vlakken concurreert het al met Google. Zo biedt de iPhone-maker een online-agenda en datasynchronisatiediensten voor gebruikers van iPhones, Macs en Windows-pc's.

Ondertussen is ook Microsoft druk doende met de bouw van nieuwe datacenters. Die dienen voor de webversie van Office 2010, maar ook voor het aankomende cloudplatform Windows Azure. Microsofts nieuwe datacenter nabij Chicago is 'slechts' 400.000 vierkante voet (37.161 vierkante meter) groot, hoewel er plannen zijn om uit te breiden naar 700.000 vierkante voet.