Apple's advocaten willen dat Samsung meer schadevergoeding ophoest na zijn gewonnen juryzaak in Californië. Samsung werd door de jury in San Jose, in de buurt van Apple's hoofdkantoor in Cupertino, in augustus veroordeeld tot ruim 1 miljard dollar aan schadevergoeding aan Apple wegens kopiëren van het iPhone-ontwerp en patentinbreuken.

Apple vindt dat bedrag veel te laag. Het bedrijf eist nu 707 miljoen extra aan schadevergoeding, meldt persbureau Reuters zaterdag op basis van ingediende rechtbankstukken.

Geld en importverbod

Ook aast Cupertino op een importverbod voor 26 Samsung-toestellen die inbreuk hebben gemaakt. Apple-advocaten schrijven dat Samsung 'ten koste van Apple's marktaandeel en winsten veel geld heeft verdiend aan de verkoop van 'iPhone-klonen'.

Daar moet volgens hen een hogere schadevergoeding tegenover staan de dan huidige 1 miljard dollar. De 707 miljoen dollar extra is opgebouwd uit 400 miljoen voor namaken van ontwerpen, 135 miljoen voor patentschendingen, 121 miljoen voor bijkomende schade en 50 miljoen voor advocaatkosten.

'Juryvonnis onredelijk'

Samsung heeft de rechter juist verzocht tot heropening van de zaak. De Samsung-advocaten vinden het juryvonnis 'onredelijk en niet gesteund op voldoende bewijs'. De advocaten zijn het ook oneens met het beperken van het aantal getuigen en deskundigen door de rechter, waardoor een eerlijke rechtsgang zou zijn belemmerd.

Samsung vindt dat de schadevergoeding moet worden verlaagd naar 35 miljoen dollar. Een uitspraak over eventuele importverboden en nieuwe schadevergoedingen volgt pas in december.