Apple wil Psystar als voorbeeld gebruiken om andere kloonfabrikanten af te schrikken. De oorspronkelijke Mac-maker vraagt de Amerikaanse rechtbank Psystar een permanent verbod op te leggen. Dat betreft dan het schenden van Apple's auteursrechten op Mac OS X, ongeacht welke versie, het omzeilen van softwarematige kopieerbescherming, en het bezitten of verkopen van middelen voor die verboden omzeiling.

Miljoenenclaim

Daarnaast eist Apple een forse schadevergoeding. De rekensom voor de diverse handelingen van de Mac-kloonfabrikant komt volgens de Apple-juristen uit op 2,1 miljoen dollar. De huidige waarde van Psystars bezittingen bedraagt volgens diens eigen bankroetverklaring zo'n 50.000 dollar, meldt het Wall Street Journal-blog All Things Digital.

"Psystar heeft zijn bedrijfsvoering opgebouwd op het schenden van Apple's auteursrechten en handelsmerken. Het is een profiteur die de research en development van Apple misbruikt en meelift op de welverdiende reputatie van Apple voor kwalitatief hoogstaande, innovatieve en gebruiksvriendelijke computers", schrijft de Mac-maker in het verzoek aan de rechtbank. De ict-juridische nieuwssite Groklaw publiceert de ingediende documenten.

Nederlaag

Eerdere deze maand heeft Psystar al een definitieve nederlaag geleden in de juridische strijd met Apple. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat het bedrijf de auteursrechten van Apple heeft geschonden met zijn Open-computerlijn. Dat zijn generieke pc's met Intel-processors waarop Psystar van Mac OS X levert. Apple's besturingssysteem is daarvoor wel gekraakt: zo is de standaard bootloader vervangen.

'Aanklacht = pluspunt'

Ironisch genoeg heeft Psystar de - zelf ook voorziene - juridische stappen van Apple gebruikt als positief argument in presentaties aan investeerders. Dit blijkt uit een bij de rechtbank ingediende presentatie die de Mac-kloonmaker stuurde aan potentiële geldschieters.

De Britse ict-nieuwssite The Register meldt dat Psystar daarin argumenteerde dat de te verwachten rechtszaak tot nietigverklaring van Apple's licentieovereenkomst voor OS X zou leiden. Dat zou de markt opengooien voor andere kloonmakers, maar Psystar zou dan wel een voorsprong en gevestigde merknaam hebben.