"We zijn ons ervan bewust dat een klein aantal gebruikers problemen heeft met hun butterfly-toetsenbord van de derde generatie en dat spijt ons. De overgrote meerderheid van de Macbook-klanten heeft een positieve ervaring met het nieuwe toetsenbord," zegt een Apple woordvoerder tegen the Wall Street Journal.

Het is de derde keer dat het mis gaat met de toetsenborden. Het bedrijf heeft meerdere malen het butterfly-ontwerp van de toetsenborden aangepast en vervangen, maar gebruikers blijven problemen houden. Apple introduceerde dit nieuwe ontwerp al in 2016 en reviseerde het in de 2017-versie van de MacBook Pro. In 2018 werd het toetsenbord weer aangepast, maar ook toen bleven de klachten.

Apple raadt gebruikers aan contact op te nemen met de klantenservice om de problemen op te lossen.

Hoe groot is het probleem eigenlijk?

In de "spijtbetuiging" van Apple is te lezen dat het om een klein aantal gebruikers gaat en door verschillende sites wordt gesuggereerd dat het probleem wellicht kleiner is dan gedacht, maar omdat veel (tech)journalisten gebruik maken van Macbooks wordt het probleem groots uitgemeten. Ars Technica meldt bijvoorbeeld ook dat het niet duidelijk is hoeveel mensen er precies problemen hebben met dit toetsenbord.

De laatste heisa ontstond in elk geval toen Wall Street Journal-schrijfster Johanna Stern een column had geschreven waarin zij haar ongenoegen uitte over de gebreken en de manier waarop Apple deze problemen oploste. De journalist ging daarin zelfs zo ver dat ze speciale knoppen had toegevoegd aan de pagina om weer te geven hoe het artikel eruit had gezien als ze dit had getypt op haar Macbook.

Ze stelt ook een aantal tips voor om het toetsenbord van je Air functioneel te houden, waaronder het spuiten met een blikje samengeperste lucht, het gebruik van een extern toetsenbord (wat ik doe terwijl ik dit verhaal op een MacBook schrijf), of het gebruik van een ander apparaat.

Er is op dit moment niet veel dat Apple kan doen. Zelfs als ze de nieuwe MacBook Pro en MacBook Air aan het toetsenbordserviceprogramma toevoegen, is dat slechts een tijdelijke oplossing. Op basis van de ervaring van Stern is de kans groot dat het weer gebeurt, want ondanks de beweringen van Apple staat het probleem niet los van een klein aantal machines. Het is een structureel probleem van het butterfly toetsenbord-experiment dat steeds erger wordt.

Terug naar het scissor-systeem?

Toen het butterfly-mechanisme in 2016 bij de MacBook aankwam, werd het gebracht als een doorbraak in het ontwerp van het toetsenbord. Apple zei dat het comfortabeler en responsiever was dan de traditionele scissor-toetsen op eerdere MacBooks en prees de precisie, nauwkeurigheid en stabiliteit van de ongelooflijk lage profielscharnieren. En natuurlijk is het ook nog eens 40 procent dunner.

Maar die slankheid ging ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. De toetsen van de post-2015-Macbooks zijn bijna plat, en zelfs met een halve millimeter aan key travel lukt het ze om luidruchtiger te zijn dan concurrerende toetsenborden, en niet op de charmante manier waarop mechanische toetsenborden dat zijn.

In plaats van fouten toe te geven en te stoppen met het gebruik van het nieuwe ontwerp, is Apple juist het tegenovergestelde aan het doen: elke MacBook maakt nu gebruik van het butterfly-mechanisme. De enige MacBook die dat niet doet, in feite, is de oude Air, maar we kunnen dit model om andere renden niet aanraden. In principe is er dus geen MacBook beschikbaar in de Apple Store die geen serieuze compromissen met zich meebrengt. En dat is gewoon niet acceptabel.

De oplossing

Simpel gezegd, Apple moet het probleem erkennen en toegeven dat het fout zit. Daarnaast moet het bedrijf met een structurele oplossing komen. Het officiële reparatieprogramma voor oudere laptops en een simpele engineering fix werken duidelijk niet. Apple moet toegeven dat het butterlfy-mechanisme niet goed genoeg is.

Of ga gewoon terug naar de oude manier. Vreemd genoeg gebruikt het Magic Keyboard van Apple nog steeds de oude scissor-toetsen en voelt het een stuk beter aan dan de MacBook (ondanks zijn eigen problemen met hoek en gebrek aan achtergrondverlichting). Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat, als Apple dit toetsenbord meelevert met de nieuwe Macbooks, de toetsenbordproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. In plaats daarvan zal Apple een nieuwe methode ontwikkelen met een nieuwe naam en een nieuwe set van superlatieven die, volgens Apple, beter zijn dan wat we nu hebben. Dat is ook prima, als het maar werkt.