Tim Cook krijgt van Apple's Compensation Committee slechts 4 miljoen dollar bonus en geen aandelen naar aanleiding van de prestaties van het bedrijf over 2012. Dat blijkt uit de papieren voor de komende aandeelhoudersvergadering die het bedrijf moet inleveren bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Maar. zo weet ook The Next Web, medelijden hoeven we niet meer Cook te hebben: bij zijn aanstelling heeft de trouwe Apple-manager een miljoen aandelen gekregen die toen 376 miljoen dollar waard waren. Nadeel: de eerste helft van die aandelen kan hij pas verhandelen in augustus 2016 en de tweede helft nog eens vijf jaar later.

Wel een loonsverhoging

Het salaris van Cook is het afgelopen jaar wel verhoogd: van 9 ton naar 1,4 miljoen dollar. Zijn mede-directeuren krijgen 8 ton. Dat is minder dan gangbaar in de top van het Amerikaanse bedrijfsleven, zo laat Apple geen moment onbenut om de wereld mee te delen.

Maar Tim Cook stond niettemin in november bovenaan de lijst van best betaalde CEO's van de Verenigde Staten. De lijst is opgesteld door de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Cook, die sinds 1998 in dienst is van Apple, verdiende tussen 2007 en 2011 een gemiddeld gage van welgeteld 95 miljoen dollar per jaar, concludeert CNBC. Bovendien zag Cook zijn aandelenpakket stijgen naar 32,56 procent.