De verkoop van Apple computers nam in november 1 procent af ten opzichte van de verkoop een jaar geleden. De pc-verkopen stegen in dezelfde maand met 2 procent. De daling bij Apple was te wijten aan een daling van de desktopverkopen met 35 procent. Het aantal verkocht laptops bleef stabiel, zo becijferde onderzoeksbureau NPD Group.

Na jaren van stijgende verkopen, vormt de afname een opvallende trendbreuk, analyseert The Wall Street Journal. Tot vorige maand leek het erop dat Apple met de strategie van hoge prijzen weg kon komen. Deze strategie deed Apple's winsten stijgen terwijl het marktaandeel van HP en Dell terugliep. In oktober groeide de Apple-verkopen nog met 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Netbooks en pc's

De resultaten van november duiden erop dat Apple toch last begint te krijgen van dalende prijzen van Windows-pc's en de opkomst van netbooks. Toch denken analisten dat Apple volgend jaar sneller blijft groeien dan de concurrentie. "Wat je terugziet in de cijfers is prijsgevoeligheid bij de consument", analyseert Gene Munster van analist bij Piper Jaffray.

Applebaas Steve Jobs zei eerder dit jaar bekend dat het bedrijf de prijzen van Mac's niet gaat verlagen. Hij zei 'niet erg bezorgd' te zijn dat de mindere economische situatie consumenten in de armen van goedkopere pc's zou drijven. Apple haalt 46 procent van de omzet uit computerverkoop.

Waardeloze troep

Het bedrijf concentreert zich op high-end computers en moet niets hebben van de relatief simpele netbooks. "We hebben geen idee hoe we een computer van 500 dollar moeten maken die geen waardeloze hoop troep is", aldus Jobs.

Terwijl de concurrentie de verkopen probeert op te drijven met kortingen van soms wel 50 procent, beknibbelt Apple weinig op de prijzen. De maximale korting die het bedrijf gaf op computers ligt tussen de 5 en 10 procent. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van pc's daalde 35 tot 45 procent.

Stijging zet door

Toch denken analisten dat het bedrijf er begin volgend jaar weer bovenop komt. Verwacht wordt dat de verkopen in 2009 met 10 procent groeien terwijl de rest van de industrie met vijf procent zal dalen. Ook zal Apple winstgevender blijven orakelen de analisten. Op MacBooks wordt bijna 20 procent winst geboekt, pc's gaan met 6 procent marge over de toonbank.