Vorige week nog 'verklapte' Sun-directeur Jonathan Schwartz dat zfs hét nieuwe bestandssysteem van Mac OS X Leopard zou worden.

Dit blijkt echter niet het geval. Apple houdt gewoon vast aan zijn eigen bestandsysteem hfs+, zo bevestigt Brian Croll, hoofd van de marketing voor Mac OS bij Apple.

Wel is in Mac OS X Leopard zfs als optie beschikbaar. Overigens is de ondersteuning voor zfs beperkt tot het alleen kunnen lezen van data vanaf een dergelijk bestandssysteem. Of Apple de ondersteuning voor zfs in volgende versies zal uitbreiden is nog onduidelijk.

Al sinds vorig gaat het gerucht dat Apple om enkele nieuwe functies in Mac OS X te kunnen realiseren, een nieuw bestandssysteem nodig heeft.

Vooral de nieuwe Time Machine zou hierom vragen. Deze geavanceerde backupfunctie bewaart meerdere versies van een bestand en maakt het mogelijk oudere versies terug te zetten. Ook kunnen alle documenten eenvoudig worden gearchiveerd of een image van een hele schijf worden gemaakt.

Het huidige hfs+-bestandssysteem zou niet krachtig genoeg zijn voor Time Machine. Hfs is in de kern al meer dan 20 jaar oud en is weinig efficiënt vooral bij de opslag van kleine bestanden op moderne grote harde schijven. Ook ontbreekt de mogelijkheid om met logische volumes te werken en kan er geen kwaliteitscontrole op de opgeslagen gegevens worden uitgevoerd.

Apple zou daarom al langere tijd op zoek zijn naar een opvolger voor het hfs-bestandssysteem en daarvoor uiteindelijk zijn keuze op het door Sun ontwikkelde zfs hebben laten vallen, zo verkondigde Schwartz dus vorige week.

Het 128-bit bestandsysteem is een zeer modern bestandssysteem dat nu gebruikt wordt in Opensolaris en beschikbaar is als open-sourcepakket. Zfs is technisch geavanceerd, zeer robuust en kan omgaan met opslaghoeveelheden die nu nog niet beschikbaar zijn. Bron: Techworld