Bij de lancering van de allereerste generatie iPhone heeft Apple-ceo Steve Jobs al laten weten dat zijn bedrijf niet alleen veel nieuwe vindingen in dat toestel heeft gestoken, maar ook patenten en patentaanvragen. Sommige daarvan zijn kennelijk lang in behandeling geweest bij het Amerikaanse patentbureau.

18 stuks

Apple krijgt nu 18 patenten toegekend, waaronder 3 stuks die zijn gerelateerd aan multitouch. Eén daarvan heeft betrekking op mobiele apparaten die multitouch gebruiken, dus zowel smartphones als tablets, maar ook bijvoorbeeld muziekspelers (zoals de iPod Touch), laptops en andere elektronica. Dit meldt Apple-nieuwssite Patently Apple.

Dit brede patent heeft betrekking op bediening van mobiele elektronische apparaten middels een multitouch-scherm. Dat gebeurt dan middels de detectie van zowel de aanraking als beweging van één of meerdere contactpunten op het scherm. Ook de weergave van de te bedienen zaken, zoals menu's en objecten, wordt beschreven in de toegekende patentaanvraag. De aanvraag is eind december 2006 ingediend en in juli 2007 gepubliceerd.

Concurrentiemiddel

Apple heeft meerdere patenten die van toepassing zijn op multitouch. Het heeft daarmee al onder meer smartphonemaker HTC aangeklaagd. Verder heeft de Android-smartphone Nexus One van Google zelf in de Verenigde Staten geen multitouch, maar erbuiten wél.

Eerder is er rondom de Palm Pre van smartphonemaker Palm ook twijfel geweest over patentproblemen met Apple, maar die zijn gesust door de toenmalige ceo. Die schermde met het eigen patentportfolio. Palm is later opgekocht door HP.

En er zijn meer bedrijven met patenten op multitouch. Zoals het Taiwanese Elan Microelectronics, dat Apple heeft aangeklaagd voor patentschending. Eerst vorig jaar voor inbreuk op beschermde touch-technologie en vervolgens dit jaar voor multitouch. Laatstgenoemde aanklacht heeft ook betrekking op de sinds de vorige aanklacht verschenen iPad, Magic Mouse en het nieuwe touch-pad op de MacBook. Patenten worden in toenemende mate ingezet als concurrentiemiddel, door diverse bedrijven en organisaties.