Apple zou zich klaarmaken om in ieder geval een deel van haar chipproductie verplaatsten naar het Taiwanese TSMC. Het bedrijf heeft nu Samsung nog als enige chipproducent maar vanwege de hoogopgelopen juridische strijd tussen die concurrenten is dat niet langer houdbaar. Dat meldt persbureau Reuters dit weekend op basis van een anonieme bron.

Proefbatch

“TSMC heeft de goedkeuring en alle details al gereed. Of Apple ook daadwerkelijk een order in zal dienen heeft te maken met het rendement", aldus de bron van Reuters. Het rendement slaat hier op het aantal processors per wafer die vrij zijn van fouten en dus gebruikt kunnen worden in een eindproduct.

Als de onderhandelingen inderdaad in zo'n ver stadium zijn dan lijkt het duidelijk dat Apple een deel van haar productie wil overbrengen naar het Taiwanese bedrijf. TSMC is in ieder geval al gestart met de productie van een proefbatch processors voor Apple. Of het daarbij om A5-processors, het huidige type, of een opvolger daarvan gaat is onbekend.

Productie verspreiden

Het lijkt er niet op dat alle chips van het bedrijf in Cupertino straks bij TSMC gemaakt gaan worden. Apple probeert de productie van haar chips juist te spreiden, meent analist William Wang van Fubon Securities. Hij stelt bovendien tegenover Reuters dat het bedrijf wel degelijk een band met Samsung zal blijven houden.

“Ik denk dat TSMC een order voor chipproductie van Apple zal krijgen", stelt Wang. Hij geeft aan dat de grootste vraag zal zijn hoeveel van die productie naar TSMC gaat. “Apple zal niet de volle honderd procent aan TSMC gunnen. Misschien kennen ze slechts 20 tot 30 procent toe", aldus de analist.

Apple kan moeilijk weg

De Koreaanse analist Seo Won-seok stelt tegen Reuters dat het niet eenvoudig zal zijn voor Apple om snel over te schakelen van Samsung naar een andere chipfabrikant. “Het bedrijf moet dan de hele chipset opnieuw ontwerpen. Samsung was daar vanaf het begin dicht bij betrokken en heeft wat intellectuele eigendomsrechten op die chipset. Apple kan verschillende andere leveranciers gebruiken maar Samsung en Apple hebben elkaar nodig".

TSMC of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, is voor de meeste gebruikers een onbekende naam. Toch is het bedrijf de grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders ter wereld. Het bedrijf werkt dus met name voor chipproducenten die geen eigen fabriek hebben, zoals Apple.