Global supply manager Paul Shin Devine wordt beschuldigd van het aannemen van 1 miljoen dollar aan steekpenningen. Dat smeergeld is volgens de beschuldiging afkomstig van een handjevol Aziatische leveranciers van iPhone- en iPod-accessoires, zo laat San Jose Mercury News weten.

Devine zou zich laten betalen voor het lekken van vertrouwelijke informatie van Apple naar bedrijven. Dat stelde deze bedrijven in staat stelde om onder zeer gunstige voorwaarden zaken te doen met Apple. Hun illegaal verkregen voorkennis hielp hun plannen voor inkoop en productie, en de de onderhandelingen met de iPhone-producent.

Niet alleen

The Wall Street Journal voegt nog wat details aan het verhaal toe en noemt de bedrijven die betrokken zijn bij dit Apple-schandaal. Zo zou Devine vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan bedrijven als Cresyn Co. Ltd. in Zuid Korea, Kaedar Electronics Co. Ltd. in China en Jin Li Mould Manufacturing Pte. Ltd. in Singapore.

Devine runde zijn lucratieve handel naar verluidt niet in zijn eentje. De steekpenningen zou hij gedeeld hebben met Andrew Ang, een medewerker van Jin Li. Die heeft, volgens de aanklacht, geholpen bij het tot stand brengen van de deals met z’n werkgever en ook met anderen.

Negativiteit rond Apple

Afgelopen vrijdag heeft Apple Devine officieel aangeklaagd bij het U.S. District Court in San Jose, waar hij zich vandaag zal moeten verantwoorden. Het corruptieschandaal is één van vele negatieve nieuwsmomenten voor Apple in 2010.

Zo ontdekte het bedrijf in maart dit jaar dat enkele van z’n leveranciers minderjarigen in dienst hadden, kwam het bedrijf in mei in het nieuws vanwege een zelfmoordgolf bij één van z’n leveranciers en is er uiteraard nog de kritiek rond de antenneproblemen met de nieuwe iPhone.