Volgens nieuwsbureau Bloomberg, dat zich weer baseert op onbekende overheidsbronnen, gaat het onder meer om de iPad, de iPad mini, de MacBook Air en de MacBook Pro. Op de nieuwste lijst van door overheden aan te schaffen hardware ontbreken de producten van Apple. In juni stonden die producten er nog wel op. De lijst wordt samengesteld door het Chinese ministerie van Financiën.

Het ministerie geeft elk half jaar een nieuwe editie van de zo geheten procurementlijst uit. De komende verversing is in januari. De lijst bevat geen smartphones, maar dat kan komen doordat daarvoor een aparte lijst geldt.

Eerder deze week werd al bekend dat ook beveiligingsleveranciers als Kaspersky en Symantec van een dergelijke lijst verdwenen. Microsoft hoeft met Windows 8 ook al niet meer aan te kloppen en Oracle, IBM en andere Amerikaanse leveranciers van producten aan het bedrijfsleven zijn niet meer welkom bij de Chinese banken.

Digitale oorlog verdiept zich verder

De maatregelen lijken vooral inzet in een brede digitale oorlog tussen de Verenigde Staten en China, die elkaar over en weer beschuldigen van digitale spionage bij overheden en bedrijven.

Uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse geheime diensten, zoals de NSA, gebruikmaken van Westerse ICT-producten waarin achterdeurtjes zijn gemaakt. Daarmee wordt het mogelijk die producten (software en hardware) te gebruiken om data te stelen en gebruikers af te tappen.

Big Data loodst schepen Rotterdamse haven binnen