Begin deze maand besloot een Amerikaanse jury nog dat Samsung 120 miljoen dollar schadevergoeding aan Apple moet betalen wegens patentschendingen. Maar terwijl de rechtszaken elkaar in hoog tempo opvolgen, gaat achter de schermen de business vrolijk door. Wat heet, volgens marktonderzoeker DisplaySearch is Apple dit jaar nog afhankelijker geworden van Samsung bij het fabriceren van de iPad.

Hoofdleverancier

Zo zeer dat Samsung nu hoofdleverancier is van de displays voor Apple's tablet. De marktonderzoeker berekent dat Samsung met 5,2 miljoen stuks 9,7-inch schermen (resolutie 2048 bij 1536) nu voor 62 procent van alle iPad-displays zorgt, meldt techsite CNet. De beeldschermen worden gebruikt voor de iPad Air en de iPad met Retina-display.

Samsung drukt zo het leveranciersaandeel van LG Display. Dat bedrijf is traditioneel een grote Apple-leverancier maar zag zijn aandeel flink teruglopen van 61 naar 38 procent.

Stagnatie

De laatste cijfers van Apple tonen overigens een stagnatie in de tabletmarkt. Voor het eerst waren er minder iPad-verkopen: een terugloop van 19,5 miljoen vorig jaar naar 16,4 miljoen stuks in het tweede kwartaal van 2014.