Tijdens een presentatie deze week zei Sun-directeur Jonathan Schwartz dat Apple volgende week tijdens zijn jaarlijkse World Wide Developers Conference zal aankondigen dat 'zfs het bestandssysteem in Mac OS X is geworden'.

Het afgelopen jaar heeft Apple regelmatig bètaversies van het nieuwe Mac OS X 10.5 'Leopard' onder ontwikkelaars verspreid. Ondanks de geheimhoudingsplicht van de ontwikkelaars, kwamen er regelmatig nieuwe features naar buiten, waaronder aanwijzingen dat zfs één van de bestandssystemen in het nieuwe Mac OS zou zijn.

Niemand had echter verwacht dat zfs hét bestandssysteem zou zijn in Leopard. Het bestandssysteem is één van de lastigste onderdelen om te maken, omdat zelfs een kleine bug al tot gegevensverlies kan leiden.

Zelfs Suns eigen Solaris kan nog niet van zfs opstarten. Daar staat tegenover dat Time Machine, eerder door Apple aangekondigde backupsoftware die deel uitmaakt van Leopard, goed gebruik zou kunnen maken van een aantal van de geavanceerde mogelijkheden van zfs.

Zfs integreert bijvoorbeeld RAID en mirroring in simpel uitbreidbare groepen van schijven. Vervolgens kunnen er naar wens volumes op deze 'pools' worden aangemaakt, met of zonder beperkingen van de grootte.

Nu worden drives nog via RAID of mirroring gebundeld tot één grote, virtuele drive met ingebouwde redundancy, waarop vervolgens één of meer volumes met ieder een bestandssysteem moeten worden gedefinieerd.

Daarnaast werkt zfs intern met een 128-bits structuur, waardoor de grootte van volumes en individuele bestanden zo goed als onbeperkt is. Er wordt over alle data een 256-bits checksum berekend, waardoor fouten in het complete pad van schijf naar geheugen gedetecteerd en gecorrigeerd worden. Zfs gaat ook actief op zoek naar gedegradeerde data en herstelt deze. Bron: Techworld