Apple ontvouwde tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Cupertino de plannen voor het softwareplatform van de iPhone en iPod touch. Zakelijke gebruikers krijgen vanaf juni nieuwe functionaliteit tot hun beschikking, waaronder volledige ondersteuning voor Microsoft Exchange. Met de zet wil Apple op termijn een geduchte concurrent neerzetten voor onder andere de Blackberry.

Apple heeft een licentie genomen op Exchange ActiveSync van Microsoft en kan daarmee straks realtime push e-mail, volledige agenda- en adresboeksynchronisatie, wissen op afstand en toegang tot het bedrijfadresboek (Global Address List) op de iPhone aanbieden.

Ondersteuning van Cisco IPSec VPN zorgt voor versleutelde toegang tot bedrijfsnetwerken en de toegang tot draadloze netwerk verbetert dankzij ondersteuning voor WPA2 en 802.1x. Al deze vernieuwingen zijn opgenomen in firmwareversie 2.0 die vanaf juni 2008 wordt verspreid. Net als bij firmware 1.1.3 zullen bezitters van een iPod touch voor de update moeten betalen; voor iPhone-bezitters is de update gratis. Apple meent dat de update de belangrijkste bezwaren voor zakelijk gebruik van de iPhone zal wegnemen.

Alleen voor Mac

Voor aanvang van de bijeenkomst in Cupertino werd de angst geuit, dat Apple voor een gesloten platform en distributiesysteem zou kiezen. Die angst bleek deels ongegrond. Apple gaat het platform openstellen, met één belangrijke beperking: de SDK is alleen geschikt voor Mac OS X.

Ontwikkelaars kunnen de iPhone 2.0 SDK gratis downloaden en gebruiken. Het distribueren van applicaties is echter alleen mogelijk als de ontwikkelaar lid wordt van het iPhone Developer Program. Dit kost $99 per jaar voor ontwikkelaars die gratis of commerciële applicaties willen ontwikkelen en $299 voor bedrijven die aan de slag willen met zakelijke maatwerkapplicaties voor intern gebruik.

De 2GB zware SDK geeft toegang tot vrijwel alle hardwarefuncties van de iPhone, waaronder de sensoren, de camera en Core Location, waarmee een ruwe locatieschatting mogelijk is. De ontwikkelaar hoeft niet te beschikken over een eigen iPhone: Apple levert in de SDK een iPhone Simulator mee om applicaties te testen.

Snel klaar

Apple heeft een aantal bedrijven in staat gesteld om met een vroege versie van de SDK alvast applicaties te ontwikkelen. Uit de eerste ervaringen valt vooral de korte ontwikkeltijd op: EA Games maakte in twee weken een iPhone-versie van de game Spore en SEGA ontwikkelde in hetzelfde tijdsbestek het spelletje SuperMonkeyBall.

AOL was nog sneller klaar: in vijf dagen ontwikkelden zij een iPhone-versie van de AIM-chatapplicatie. Salesforce.com toonde op de sdk-bijeenkomst een mobiele versie van haar crm-applicatie. Deze en andere applicaties zullen via een nieuw aangekondigde App Store worden gedistribueerd.

Gebruikers kunnen de applicaties via een internetverbinding downloaden op hun iPhone of iPod touch. Op dezelfde wijze zullen updates van reeds geïnstalleerde applicaties worden verspreid. Deze werkwijze is vergelijkbaar met Installer.app, dat nu op gehackte iPhones wordt gebruikt voor het installeren van native software.

De ontwikkelaar ontvangt bij commerciële applicaties 70% van de verkoopprijs. De overige 30% gaat naar Apple, die zorgdraagt voor het betaalproces, het hosten van de applicatie en het beschikbaar stellen van de bandbreedte. Gratis applicaties zijn overigens ook toegestaan. Bij schadelijke of anderszins ongewenste software is Apple in staat om de ontwikkelaar ervan te traceren.

Tijdens de bijeenkomst in Cupertino stelde Apple alleen nieuwe softwarefuncties voor iPhone 2.0 voor. Over ondersteuning voor nieuwe hardware of een 3G-versie van de iPhone werd niets gezegd. Evenmin werden er aankondigingen gedaan over een toekomstige beschikbaarheid van de iPhone buiten de huidige vier landen. Bron: Techworld