Gebruikers van Apple's productiviteitssoftware iWork krijgen bepaalde verloren functies weer terug. De vernieuwde versies van de iWork-apps, waarbij de Mac-uitvoeringen zijn gelijkgeschakeld met de kalere iOS-uitvoeringen, ontberen bepaalde mogelijkheden die de Mac-software in de vorige release (uit 2009) wel had. Die vorige versies zijn bij Apple ook niet meer te krijgen. De klachten van verbolgen gebruikers lijken resultaat te hebben: Apple erkent het gemis.

Erkenning en to-do-lijst van Apple

Het bedrijf van Tim Cook merkt in een About-bericht over iWork for Mac op dat sommige functies van iWork '09 niet beschikbaar waren voor de aanvankelijke release van de nieuwe versie, meldt technnieuwssite Cnet. Die bekentenis volgt na twee alinea's uitleg dat de software van de grond af aan opnieuw is opgebouwd voor 64-bit en met ondersteuning voor een universeel bestandsformaat dat werkt tussen de OS X- en iOS 7-uitvoeringen van de Apple-apps.

De nieuwe, gratis iWorks-apps:

"We zijn van plan om sommige van deze functies te herintroduceren in de komende paar releases", zegt Apple toe. Daarnaast blijft het doorgaan met het toevoegen van gloednieuwe functies, verzekert de leverancier. In de tussentijd kunnen klanten de functies die ontbreken in de gratis apps toch gebruiken door terug te grijpen op de nog geïnstalleerde vorige versies, legt Apple uit.

Wachten op functieherstel

Het nu beloofde functieherstel wordt in de komende zes maanden gerealiseerd en omvat onder meer een aanpasbare toolbar (voor alledrie de iWorks-apps), verbetering aan de woordentelfunctie (voor Pages), sorteren op meerdere kolommen (voor Numbers), en het herstellen van oude overgangen en presentaties (voor Keynote).

Het in 2011 geheel vernieuwde Final Cut Pro X heeft Apple toen veel kritiek (en klantverlies) opgeleverd: