Het bedrijf van ceo Tim Cook heeft gisteravond de financiële resultaten bekend gemaakt voor het eerste kwartaal van zijn nieuwe boekjaar 2013. In die boekhoudperiode is ook de kerstperiode opgenomen, normaliter al een gunstige tijd voor de verkoop van consumentengoederen zoals gadgets.

Succescijfers

In het op 29 december afgesloten kwartaal heeft Apple een recordomzet gehaald van 54,5 miljard dollar. Daarmee overtroeft het de omzet die internetreus Google in het afgelopen hele jaar heeft geboekt. De maker van iOS-concurrent Android heeft net eergisteravond zijn cijfers bekendgemaakt voor het vierde kwartaal en daarmee ook het hele boekjaar.

De omzet van Apple komt per week neer op 4,2 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. In die periode heeft het bedrijf een verkooprecord gehaald van 47,8 miloen iPhones. Dat was een jaar geleden nog 'slechts' 37 miljoen stuks.

Van de iPad, in zijn verschillende uitvoeringen, heeft Apple er 22,9 miljoen verkocht. Dat was een jaar geleden nog 15,4 miljoen exemplaren, vóór het uitkomen van de lager geprijsde iPad mini. Het aantal verkochte Mac-computers is overigens gedaald: van 5,2 miljoen systemen naar 4,1 miljoen in het afgelopen kwartaal.

Maar winstmarge daalt

Apple weet op die recordomzet ook een flinke kwartaalwinst te realiseren: 13,1 miljard dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar, wat toen overigens een week langer was, bedroegen omzet en winst nog respectievelijk 46,3 miljard en 13,1 miljard. De brutomarge was toen 44,7 procent, wat nu is gezakt naar 38,6 procent.

Ondanks het omzetrecord en de aanhoudende verkoop blijken aandeelhouders bezorgd. De ingezakte brutomarge lijkt voor onrust te zorgen. Het aandeel Apple heeft op de beurs klappen gekregen na de bekendmaking van de cijfers. In enkele minuten tijd heeft het succesvolle bedrijf al zo'n 50 miljard dollar aan waarde ingeboet.

Paaien met dividend

De bestuursraad van Apple heeft al besloten een cash-dividend uit te keren van 2,65 dollar per aandeel. Dat 'extraatje' voor aandeelhouders wordt op Valentijnsdag uitgekeerd aan iedereen die op 11 februari een aandeel Apple bezit.