Een nieuw uitgelekte patentaanvraag door Apple wijst op de komst van gebogen touchscreens in toekomstige iPhones of de iWatch, meldt AppleInsider. De aanvraag beschrijft hoe zo'n gebogen touchpaneel met zo min mogelijk schade is te produceren. Dat gebeurt met behulp van een speciale filmlaag die voorkomt dat het paneel tijdens het verhittingsproces beschadigt.

Er doen al langer geruchten over gebogen schermen in Apple-producten. Zo'n scherm zou bijvoorbeeld om de pols zijn te dragen in een horloge. De technologie is niet nieuw. De patentaanvraag door Apple werd ook al eind 2010 gedaan, maar is pas dinsdag gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau.

Samsung en LG

Concurrenten Samsung en LG kwamen onlangs al met smartphones met gebogen schermen. Zo introduceerde Samsung onlangs de Galaxy Round en brengt LG binnenkort de G-Flex op de markt. LG denkt dat eind 2014 al 12 procent van alle verkochte smartphones gebogen zullen zijn. De vraag is of consumenten wel genoeg toegevoegde waarde in dit type scherm zien.

Nieuwe functies

Gebogen schermen maken nieuwe softwarefuncties mogelijk. Zo laat Samsung gebruikers van zijn Galaxy Round content bekijken door het apparaat te kantelen. Ook is er een 'Roll Effect' waarbij op een vergrendeld toestel informatie is te checken door het apparaat op zijn rug naar een kant te 'rollen'.Ook zou het mogelijk moeten zijn om alle navigatie-elementen naar een kant van het gebogen scherm te verplaatsen zodat zelfs bij toestellen met grote schermen alles met de duim van één hand is te bedienen.

Webwerelds zustersite Computerworld.nl ging eind oktober al in op de vraag of smartphones met gebogen schermen innovatie of een gimmick zijn.