De collectieve rechtszaak (class action) is aangespannen omdat Apple weigerde garantie te geven voor iPhones en iPod Touch-muziekspelers die nog wel in hun garantietermijn vielen. Volgens de fabrikant was de garantie niet meer van toepassing omdat er sprake was van contact met vocht. Zowel de iPhone als de iPod Touch zijn voorzien van een vochtsensor, gefabriceerd door 3M. Die van buitenaf uit te lezen LSI (Liquid Submersion Indicator) verkleurt als er contact met vocht is geweest.

'Uitslag is geen bewijs'

Een roze of rode uitslag van de LSI was volgens het bedrijf bewijs dat er sprake was van vocht waardoor de garantie niet van toepassing was. In de voorwaarden is namelijk opgenomen dat het morsen van vloeistoffen en andere vormen van 'misbruik' niet worden gedekt door de garantie. Apple heeft zijn garantiebeleid voor vochtschade in november 2009 aangepast voor de iPhone en in mei 2010 voor de iPod Touch.

De aanklacht was dat een verkleuring van de vochtmeter géén bewijs vormt dat een defect ook is veroorzaakt door het contact met vloeistoffen. Het afwijzen van garantie op basis van de LSI-uitslag zou dan onterecht zijn. Apple heeft dit aangevochten, maar schikt de zaak nu.

Het betaalt hiervoor 53 miljoen dollar, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgeverij IDG. Van dat bedrag wordt maximaal 30 procent toegekend aan de juristen. Het restant wordt dan verdeeld onder de ruim 153.000 eigenaren van een iPhone en/of iPod Touch die zich hebben gevoegd in de collectieve rechtszaak.

De vochtmeter in de iPhone 5: Klik voor groot De vochtmeter in de iPhone 4 en 4S: Via: Apple's supportsite.