De Chinese regulator heeft Apple een definitieve licentie gegeven voor het aanbieden van de iPhone over het netwerk van China Mobile, met 700 miljoen gebruikers de grootste mobiele netwerkoperator ter wereld. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een woensdag verschenen bericht op de website van China's Telecom Equipment Certification Center.

Apple heeft nu voor het eerst deals met de drie grootste mobiele aanbieders in China. Op hun verschillende netwerken mogen zij allemaal de iPhone aanbieden. Dinsdag liet Apple tijdens zijn presentatie van de nieuwe iPhones 5S en 5C al weten dat deze ook direct beschikbaar komen in China. Dat zal vanaf 20 september zijn.

Eigen netwerkstandaard

China is na de Verenigde Staten en Europa de belangrijkste markt voor Apple. Toch kon door het ontbreken van een overeenkomst met telecomreus China Mobile, vanwege de eigen netwerkstandaard die de mobiele aanbieder hanteerde, geen doorbraak worden geforceerd in het land met ruim 1,3 miljard inwoners.

Dit ondanks jarenlang onderhandelen. Eind juli nog bezocht Apple-CEO Tim Cook de Chinese hoofdstad Beijing voor een onderhoud met China Mobile-CEO Xi Guohua. Daarbij lijken de laatste plooien te zijn gladgestreken.

Marktaandeel nog klein

Met deze Chinese monsterdeal kan de iPhonemaker gaan werken aan zijn marktaandeel. Dat stond in het tweede kwartaal van dit jaar op minder dan 5 procent, het laagste punt sinds 2010, aldus marktanalist Canalys. Ter vergelijking, grootste concurrent Samsung heeft 18 procent van de Chinese markt in handen en is daarmee marktleider. Voor Apple is China dus een enorme groeimarkt, mocht de iPhone gaan aanslaan.