De iPhone- en iPad-maker besloot hier dinsdag toe nadat de koers tot wel 20 procent zakte, wat voor enorme prijsfluctuaties zorgde. Ondanks een opgelegde renteverhoging door de centrale bank kon de roebel niet gered worden. Gevolgen? Een 16 GB iPhone 6 in de Russische Apple Store die maandag omgerekend nog 688 dollar kostte, ging een dag later ineens voor 574 dollar van de hand, meldt Computerworld.

Uit de lucht

Apple reageerde daarom snel door dan maar de hele winkel offline te halen. "Onze online winkel in Rusland is momenteel onbereikbaar totdat we de prijzen hebben herzien", was het enige officiële commentaar van Apple-woordvoerster Alan Hely tegenover persbureau Bloomberg.

Het bedrijf probeerde vorige maand de dalende Russische munt al te lijf te gaan door de prijs van een iPhone 6 met 25 procent te verhogen, van 31900 roebel naar 39900 roebel voor een 16GB-model. Apple heeft overigens geen fysieke winkels in Rusland. Wel zijn er verschillende resellers actief, die de afgelopen weken ook productprijzen aanpasten.