Het is niet de eerste keer dat Apple dergelijke obligaties uitgeeft. In 2013 haalde het bedrijf zelfs 17 miljard dollar op met de uitgifte van de schuldpapieren. In 2014 kwam daar nog eens een extra ronde van 12 miljard bij. Dat geld is voornamelijk gebruikt om dividenden te betalen aan aandeelhouders en tevens werden aandelen teruggekocht uit de markt. Inmiddels is voor 73 miljard aan eigen aandelen binnengehaald.

Waarom maakt Apple schulden?

Is het niet raar dat Apple schulden maakt terwijl de dollars in idyllische belastingparadijzen in de Cariben tegen de muren klotst? Nee, want Apple wil dat geld niet naar de Verenigde Staten halen omdat het daar dan alsnog belasting over moet betalen. En dat is natuurlijk zonde van het geld. Daarnaast is het hebben van schulden in de VS belastingtechnisch weer handig, want dat kan weer als aftrekpost worden aangemerkt. Apple betaalde bijvoorbeeld over 2012 slechts 1,9 procent belasting.

Maar juist doordat Apple zoveel cash heeft, willen investeerders graag de obligaties hebben. Dat wordt gezien als een veilige investering. Apple wilde volgens The Guardian 5 miljard dollar ophalen, maar doordat de vraag zo groot was is dat verruimd naar 6,5 miljard dollar.