De platte Mac-servers Xserve zijn na 31 januari 2011 niet meer te koop. Die machines met Intel Xeon-processors gaan er definitief uit; Apple maakt geen nieuwe modellen meer. Het meldt dit met een bescheiden oranje 'ezelsoor' op de productpagina voor die hardware.

Bestaande supportcontracten worden uitgediend. De standaardsupport geldt voor 1 jaar, nieuwe premium-contracten lopen tot 3 jaar na de aanschaf van de Xserve-hardware.

Desktops

Gebruikers, zowel bestaande als nieuwe serverklanten, worden doorverwezen naar de Mac Pro-desktop en de Mac mini. Die twee systemen zijn verkrijgbaar met de servervariant van de huidige OS X-versie 10.6 (Snow Leopard).

"Klanten die bestaande Xserve-systemen willen opwaarderen, vervangen of aanvullen met nieuwe Apple-hardware hebben twee opties: overgaan naar Mac Pro met Snow Leopard Server, of overgaan naar Mac mini met Snow Leopard Server", meldt Apple in de 'transition guide' (pdf) op zijn website.

Apple prijst zijn Mac Pro-towers aan als server met de mededeling dat die machine al lang ingezet worden als servers. Volgens de fabrikant is het meest recente model, dat '12-core processing' brengt met Xeon-processors (codenaam Westmere), krachtiger dan de Xserve. Die Mac-server draait nog op de oudere quadcore Nehalem-chips van Intel. Dat model is in april vorig jaar op de markt gekomen.

Serverfuncties missen

Overigens ontbeert de Mac Pro wel enkele servereigenschappen die de Xserve wel heeft. Apple meldt zelf in de overgangsgids dat de desktoptower geen ondersteuning heeft voor remote beheermogelijkheden (lights out management, LOM). Volgens de fabrikant kunnen de wel aanwezige stroombeheerfuncties en energie-controllers van derde partijen een alternatief zijn voor een deel van de LOM-functionaliteit.

Verder heeft de Mac Pro geen dubbel uitgevoerde voeding. Ook daarvoor verwijst Apple naar producten van derden om dit gemis op te vangen. "Maar dit beschermt niet tegen een hardware-failure van de voeding", schrijft Apple zelf. Ook verbruikt de Mac Pro meer dan een Xserve, mede door de krachtigere grafische kaart die er standaard in zit, waarschuwt het bedrijf.

Eigen datacenter

Ondertussen is Apple bijna gereed met de bouw van zijn gloednieuwe, topgeheime datacenter. Het is niet bekend wat voor servers het daarin gebruikt. De Mac-maker gaat met dat enorme rekencentrum cloud-diensten aanbieden. Het gaat vooral om entertainment: muziek, films en tv-series voor de iTunes Store.

Apple zet hierbij ook meer in op streaming, onder andere met de nieuwe Apple TV. Verder heeft het bedrijf eind 2009 streaming-muziekdienst Lala gekocht, en dat in mei dit jaar als zelfstandige dienst opgeheven. De hele website is sindsdien offline.

Update:

Gecorrigeerd dat de Mac Pro geen 12-core Xeon-processor heeft, maar in totaal 12 cores heeft.