Apple gaat normaliter nooit in op geruchten. Geruchten over het mogelijk langer wegblijven – of zelfs niet terugkeren - van ceo Steve Jobs hebben de directie kennelijk toch tot een reactie genoopt. Cto Tim Cook, die nu de dagelijkse leiding heeft, zegt dat de 54-jarige Jobs gewoon volgens plan terugkeert in juni.

De directie verklaart dat de ceo in de tussentijd ook nog betrokken is bij strategische zaken. Alleen de dagelijkse dingen laat Jobs over aan zijn directie. Details over ziekte en herstel van de Apple-leider zijn er echter nog altijd niet. De raad van bestuur zegt wel dat het regelmatig kijkt naar eventuele opvolgers, maar dat dat niet specifiek nu aan de orde is.

Ziekteverlof

Topman Jobs, mede-oprichter van Apple, heeft in januari besloten op ziekteverlof te gaan. Hij is dan al enige tijd ziek, maar functioneert nog wel als ceo. Aanvankelijk worstelt de charismatische topman met een hormoonafwijking, waardoor hij flink gewicht verliest. Dit meldt hij in een open brief van begin dit jaar.

Daarvóór waren er al geruchten rond dat het niet goed ging met Jobs. Dat heeft ook een impact gehad op de beurskoers van het bedrijf. De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) doet nu dan ook een onderzoek naar de verklaringen over de gezondheid van Jobs.

Jobs is Apple

De meeste analisten twijfelen namelijk aan een toekomst voor Apple zonder Jobs. De topman heeft met zijn eigengereidheid diverse dingen doorgedrukt en is ook grotendeels verantwoordelijk voor het herstel van het bedrijf. Apple heeft moeilijke tijden meegemaakt sinds Jobs’ afzetting in 1985 door de toenmalige directie. Sinds zijn terugkeer in 1997 gaat het beter, met successen als de iMac, iPod en iPhone.