Een federale rechter in Californië oordeelde vrijdagavond dat Psystar de auteursrechten van Apple heeft geschonden met zijn Open-computerlijn. Psystar leverde een afgeleide versie van Mac OS X op eigen hardware, gebaseerd op Intel-chips, en schond daarmee Apples rechten, meent de rechter.

Psystar maakte onrechtmatig aanpassingen op Mac OS X, zoals het vervangen van de standaard bootloader en Mac OS X-kernelextensies, en zette die via een geautomatiseerd systeem op zijn Open-computers, die flink goedkoper zijn dan de Apple-systemen.

Alleen op Apple-hardware

Zonder de aanpassingen door Psystar zou Mac OS X niet hebben kunnen draaien op standaard pc-hardware. Daarmee schond het bedrijf uit Florida de DMCA-wetgeving, die omzeilen van systemen van kopieerbeveiliging verbiedt.

Volgens Psystar waren de veranderingen geen 'afgeleid werk' omdat onder meer broncode en object code niet waren aangepast, maar de rechter ging hier niet in mee.

Slepende zaken

In de voorlopige uitspraak van vrijdagavond (pdf) schaart de rechter zich achter de argumentatie van Apple. Cupertino startte de zaak anderhalf jaar geleden. De rechter moet binnenkort nog uitspraak doen over andere aanklachten van Apple jegens Psystar waaronder contractbreuk, schending van merkrecht en een schadevergoeding.

Snow Leopard

Het vonnis van vrijdag betekent een overwinning voor Apple. De rechter stelt dat Apple maatregelen mag nemen om zijn besturingssysteem alleen op zijn eigen hardware te laten draaien. Maar een definitief eind aan de juridische strijd tussen Apple en Psystar betekent dit nog niet. Het bedrijf klaagde in augustus op zijn beurt Apple aan. In die zaak gaat het om de vraag of Apple Snow Leopard op illegale wijze beperkt tot zijn eigen hardware.