Deze patentaanvraag is al in december 2011 ingediend en is net afgelopen week geopenbaard. Apple-ingenieur Changsoo Jang beschrijft daarin de zogeheten Combined Input Port die in een enkele poort meerdere types aansluitingen kan ontvangen. De verschillende soorten aansluitingen bevinden zich dan op verschillende stekkerdieptes in de poort.

Geheugenkaart

Elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld smartphones, hebben in de regel één of meer aansluitingen. Apple's patentaanvraag noemt als voorbeeld USB, mini-USB, HDMI (high definition multi-media interface) en een audio-uitgang. "Elk type connector kan een aparte input-port vereisen, aangezien de connectors verschillende stekkermaten en/of elektrische pin-verdelingen kunnen hebben".

Naast deze standaardaansluitingen noemt Apple ook de niet op de iPhone en iPad aanwezige poorten voor geheugenkaarten. "Deze connectors of kaarten kunnen ook aparte poorten vereisen." Dat kost kostbare ruimte en zorgt ervoor dat elektronische apparaten óf groter zijn óf slechts één of twee poorten hebben. En "dus additionele connectiviteit verliezen".

MacBook Air, Lightning?

Apple noemt in de patentaanvraag geen concrete aansluitingen, maar houdt het bij "verschillende soorten connectoren, geheugenkaarten, stekkers en dergelijke". Ook maakt de iPhone- en Mac-maker geen gewag van 'smartphones', 'smartwatches' of zelfs het generieke 'mobiele apparaten'.

Toch weet Apple-nieuwsblog Apple Insider te melden dat het gaat om een combinatie van USB-poort en SD-geheugenkaartsleuf, voor een nóg dunnere MacBook Air. Dit is gebaseerd op voorbeeldillustraties in de patentclaim. Patentblog Patently Apple voorziet ook een rol voor de Lightning-connector van de iPhone 5 (en iPad 4 plus iPad mini). Toen de octrooi-aanvraag werd ingediend, was die Apple-eigen aansluiting nog niet uit.

Merknaam iWatch

Ondertussen houden de berichten aan over het verwachte smartwatch waar Apple aan zou werken. Niet alleen heeft het bedrijf vorige week een patent voor draagbare sensors vernieuwd, ook heeft het net de merknaam iWatch aangevraagd in Japan. Een ultradunne combinatiepoort zou ook goed dienst kunnen doen voor een smartwatch.