Terwijl analisten over elkaar struikelen om te voorspellen hoeveel miljoenen slimme horloges Apple per jaar zal afzetten, ziet Swatch-uitvinder Elmar Mock het met lede ogen aan. Kwaliteitshorloges met prijzen tussen de 500 en 1000 euro zullen volgens hem zwaar lijden onder het slimme horloge, dat zelf 400 tot 700 euro gaat kosten. (Of 11.000 als je echt geld te veel hebt.)

Kwartscrisis

Tegenover Bloomberg schetst Mock een deprimerend plaatje voor de nabije toekomst. "Ik verwacht dat er een ijstijd aankomt." De Zwitserse horlogemakers hadden al eens te lijden onder de komst van digitale horloges van fabrikanten als Casio en Seiko.

Mock herinnert zich die kwartscrisis nog maar al te goed, toen horloges met goedkope kristaloscillators - hetzelfde component die wordt gebruikt om de systeemklok van pc's bij tijd te houden - concurreerden met mechanische uurwerken.

Weer aan het horloge

Analisten zien juist kansen voor horlogemakers om samen te werken met andere fabrikanten om high-end smartwatches te produceren. Fabrikanten van merkhorloges als Swatch en Omega zouden zelfs al plannen hebben om zelf een smartwatch op de markt te zetten.

Ook zouden mensen door de Apple Watch juist weer gewend kunnen raken aan een horloge om de pols, waardoor ze sneller een mechanisch polsklokje zullen kopen in de toekomst. En wie weet, misschien slaat Swatch' internettijd alsnog een keertje aan.