Volgens Dell overdrijft Apple de milieuvriendelijkheid van zijn nieuwe laptops. De pc-maker heeft daarover een formele klacht ingediend bij de Amerikaanse autoriteit voor het reclamewezen, de National Advertising Division van het Better Business Bureau. Die instantie heeft Apple het advies gegeven zijn claims aan te passen, wat de Mac-maker nu ook heeft gedaan.

Niet alle MacBooks

Het gaat om een taalkundige nuance: de nieuwe MacBook-laptops zijn niet langer "de groenste familie notebooks ter wereld", maar "de groenste reeks notebooks ter wereld". Eerstgenoemde zou slaan op alle MacBooks, ooit. Laatstgenoemde slaat alleen op de recente modellen.

Apple's claims over milieuvriendelijkheid slaan op het energieverbruik van de laptops, maar ook de verpakking ervan en de recyclebaarheid van de computercomponenten. Het bedrijf haalt daarbij ook goede beoordelingen van de Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT). Dell stelt dat veel meer pc-producenten goede scores halen met EPEAT en dat Apple dus niet mag schermen met superioriteit op dat gebied.

Greenpeace-kritiek

Enkele jaren terug heeft Apple al veel kritiek gevangen van Greenpeace. Die milieuorganisatie heeft de Mac-producent in 2007 actief op de korrel genomen. Apple heeft de kritiek enerzijds ontkend, maar anderzijds wel maatregelen genomen. Met succes.