In de Londense City speculeren beleggers op een overname van de succesvolle chipontwerper ARM door Apple. Er wordt druk gehandeld in de aandelen van het Britse processorbedrijf dat is gevestigd in Cambridge. ARM was daardoor gisteren de grootste stijger op de FTSE, het Britse equivalent van de AEX. Dat meldt de Evening Standard. De handelaren verwachten dat ARM circa 6 miljard euro kan opbrengen.

"Voor Apple is een overname voor de hand liggend", zegt een handelaar tegen de Standard. "Op die manier kunnen ze blokkeren dat technologie van ARM belandt in computers en gadgets van anderen."

Concurrentie blokkeren

Volgens die logica zou Apple feitelijk ARM van de markt willen halen, aangezien het hele businessmodel van het bedrijf juist draait om het in licentie geven van zijn chiparchitectuur aan chipbakkers en fabrikanten van mobiele telefoons en spelconsoles. ARM bouwt en verkoopt zelf geen chips. ARM-processors zitten in telefoons van onder meer Nokia en Samsung.

De overnamegeruchten worden gevoed door de uitstekende kwartaalcijfers die Apple eerder deze week presenteerde. Ook de Financial Times meldt dat Apple wordt gezien als kandidaat om ARM over te nemen, al melden analisten daar dat het toch logischer is als Apple zich richt op kleinere overnames.

PA Semi

Zoals de acquisitie van chipbakker PA Semi in april 2008, wat resulteerde in een processor van eigen Apple-makelij. De iPad draait op deze A4-chip en mogelijk zal die ook in de volgende generatie iPhone zitten. De A4 is gebouwd op de Cortex-A9 architectuur van ARM. Hierop zijn bijvoorbeeld ook de Snapdragon van Qualqomm en de Tegra van Nvidia gebaseerd.

Overigens stond Apple zelf praktisch aan de wieg van ARM. Het bedrijf ontstond in 1990 als een spinoff uit een samenwerking tussen Acorn Computer Group en Apple.