Apple wil een datacenter in de Eemshaven naast het rekencentrum dat door Google wordt gebruikt, meldt het Dagblad van het Noorden. Het zou gaan om een terrein van 40 hectare. In de meerjarenplanning van Havenschap Groningen Seaports is voor 2014 een nieuw bedrijf voor de Eemshaven opgenomen. Volgens de regionale krant is dat Apple, al wil het havenschap dat niet bevestigen wegens afspraken met het bedrijf.

"In elk geval twee partijen in de regio hadden de afgelopen maand al laten blijken dat Apple rond keek voor een datacenter", schrijft het Dagblad van het Noorden. Als alle vergunningen klaar zijn, zou Apple voor oktober 2014 alle stukken willen tekenen. Met de verkoop van de grond zou meer dan 20 miljoen euro gemoeid zijn.

Google en Microsoft

Google heeft al sinds 2008 een datacenter in de Eemshaven, waar belangrijke glasvezelkabels naar Londen, Hamburg en Amsterdam liggen. Het pand van Google ligt drie meter boven zeeniveau in verband met mogelijke overstromingen. Het voordeel van de Eemshaven is de aanwezigheid van energiecentrales.

Dit weekend werd ook bekend dat Microsoft definitief een 'groen' datacenter gaat bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer. Volgens een Noord-Hollandse gedeputeerde zou er nog een Amerikaanse technologiebedrijf met interesse voor een datacenter op die locatie zijn.