Apple zorgt ervoor dat hobbyisten niet met de hardware prutsen door onder meer lijmlagen en obscure schroeven te gebruiken. Verder ziet Apple dat er met de apparatuur is geklooid met een laagje dat loslaat als je er een kruiskopschroevendraaier insteekt. Ook andere smartphonefabrikanten beginnen nu dezelfde trucjes toe te passen.

Obscure schroeven

Reparatieblog iFixit trof de schroef onlangs tot zijn stomme verbazing aan in de Huawei P9. Daarvoor waren de obscure schroeven nog niet buiten het ecosysteem van Apple aangetroffen.

Ook fabrikant Meizu is overgestapt op pentalobus-schroeven. Dat is een soort stervormige inbus-achtige constructie waarbij je met een doorsnee schroevendraaier weinig kunt beginnen. Volgens iFixit lijkt dit een trend te worden bij iPhone-achtige modellen.

Geen ongeautoriseerde schroevendraaier

Vanwaar deze schroefjes? Volgens Huawei zijn de vijfkoppige schroeven met afgeronde hoeken mechanisch robuuster dan de eerder gebruikte zeshoekige equivalenten met rechte hoeken die de meeste fabrikanten gebruiken.

Die hexagonale schroeven kun je door de rechte hoeken - in tegenstelling tot de afgeronde bloemvorm van Apple - beter losdraaien met een 'ongeautoriseerde' schroevendraaier. Bovendien zijn de pentalobus-schroeven 'esthetisch verantwoorder', aldus de Chinese producent.