Werknemers van glasfabrikant Biel Crystal in Huizhou, China zouden 11-urige werkdagen maken, inclusief het weekend. Voordat zij worden aangenomen, zijn ze verplicht om hiervoor een ‘vrijwillig’ verzoek tot overwerken te tekenen. Alleen dit jaar al zijn er 4 gevallen van zelfmoord bekend, blijkt uit het onderzoeksrapport van Students and Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM). Apple moet nu ingrijpen, stellen zij.

Misstanden weer in China

Biel Crystal produceert beschermglas voor onder meer de iPhone van Apple. Het bedrijf levert verder ook aanraakschermen aan HTC, Nokia and Lenovo. In totaal gaat het om 40.000 werknemers van Biel Crystal, dat zijn hoofdkantoor in Hong Kong heeft. De misstanden komen voor in Chinese fabrieken, waar al zo vaak schrijnende omstandigheden zijn gemeld.

Volgens het rapport heeft de fabriek 2000 man beveiliging. Herkenbaar aan de groene uniforms, hier marcherend over het terrein.

In de Biel Crystal-fabriek geldt volgens het rapport, dat gebaseerd is op interviews met 60 werknemers, een strafsysteem. Werknemers krijgen boetes voor het niet halen van deadlines, in slaap vallen en het breken van glas. Eén werknemer pleegde in oktober zelfmoord door van een gebouw te springen nadat zijn loon was opgeschort. Zowel Biel Crystal als Apple hebben nog niet gereageerd op het rapport.

SACOM Biel Crystal Investigative Report Final