Een centrale claim van Apple in de strijd tegen het ontwerp van de Galaxy Tab kan de prullenbak in, omdat het al door iemand anders is geregistreerd, net iets eerder dan Apple zelf. Dat stelt Samsung in het hoger beroep voor de Duitse rechter, die erkent dat dit inderdaad de reikwijdte van Apple's claims kan beperken, meldt persbureau Bloomberg.

Eerder patent

Volgens Apple maakt de Galaxy Tab 10.1 inbreuk op het modelrecht van Cupertino. Apple registreerde namelijk in 2004 al een serie schetsen onder het Europese gemeenschapsmodellenrecht. Een van de belangrijkste onderdelen van Apple's gepatenteerde model is de voorkant: een plat scherm zonder opstaande rand: het glas loopt helemaal tot aan de zijkanten.

Apple was echter helemaal niet de eerste met deze claim. Samsung's advocaten kwamen op de proppen met een patent uit de Verenigde Staten, dat ook in Europa is geregistreerd, en net iets eerder dan Apple's eigen tabletontwerp. Het gaat niet om een tablet, zoals bij Apple, maar om een computerscherm in zijn algemeenheid, gepatenteerd door financieel bureau Bloomberg. De cruciale claim: het scherm heeft geen rand.

Volgens Apple slaat dit gepatenteerde model alleen op een monitor, en niet op een tablet. Samsung stelt echter dat het geldt voor elk computerscherm, ongeacht of het computergedeelte los is of er inzit. De rechter in Düsseldorf zou gevoelig zijn voor dit argument. Hij doet op 31 januari uitspraak.

Knight Ridder, Compaq TC1000

Het gepatenteerde scherm-zonder-rand is de derde pijler waarmee Samsung Apple's ontwerpclaims bestrijdt. Eerder al hamerden de advocaten van het Koreaanse techconcern op het feit dat er ten minste twee apparaten waren vóór Apple's modelregistratie die praktisch identiek zijn aan de ontwerpschetsen van Apple: de Knight Ridder en de Compaq TC1000.

Dit was voor de rechter in Den Haag voldoende om Apple's modelclaims volledig af te wijzen. Apple is tegen die uitspraak van eind augustus in hoger beroep gegaan. Dat diende op 15 december. Het Haagse hof zal op 24 januari uitspraak doen.