Mac OS X 10.5, ook wel Leopard genoemd, verschijnt in oktober. Naast talrijke cosmetische verbeteringen is de opvallendste nieuwe eigenschap van 10.5 dat het in 64 bits werkt.

In besturingssystemen als Linux is het hele systeem 32 bits of 64 bits: een 64-bits systeem kan niet overweg met 32-bits software. In Windows is dit al iets beter: het systeem is ofwel 32, ofwel 64 bits, maar een 64-bits systeem kan ook 32-bits applicaties draaien.

Het nieuwe Mac OS gaat een stap verder en integreert beide bitbreedtes in een enkele versie van het OS. 32-bits Macs werken dus gewoon in 32 bits, 64-bit Macs (nagenoeg alle courante modellen) draaien het OS in 64 bits en applicaties naar gelang de beschikbaarheid in 32 of 64 bits.

Vijf versies

Jobs maakte van de gelegenheid gebruik om de draak te steken met Microsoft door een vijftal versies van het OS aan te kondigen, allemaal voor 129 Amerikaanse dollar.

"We verwachten dat de meeste mensen de Ultimate-versie zullen gebruiken." Ofwel: er is maar één versie van Mac OS. Wel is er ook een Mac OS X Server (Leopard Server). Deze variant bundelt een groot aantal services zoals mail, web, audio/video streaming, Ical Server (agenda's), een wiki-server en een im-server. Veel van de services zijn geïmplementeerd op basis van open-source, maar met een geïntegreerd simpel managementinterface.

Safari

Jarenlang was Internet Explorer dé browser op de Mac, maar in 2003 kwam Apple met een eigen browser: Safari. Jobs noemde een marktaandeel van 4,9 procent voor Safari, maar voegde daaraan toe dat zijn ambities hoger liggen.

Om Safari aan een groter marktaandeel te helpen brengt Apple Safari nu ook voor Windows XP en Windows Vista uit, vooralsnog als bètaversie. Bron: Techworld