Ars Technica meldt dat ARM Holding nieuwe virtualisatie- en adresextensies heeft beschreven op de Hot Chips-conferentie van de Universiteit Stanford. De extensies worden toegevoegd aan de bestaande ARM-v7-A-architectuur, maar ook aan de nog uit te brengen opvolger van de 2GHz Cortex A9. Die architectuur, die nu nog onder de werktitel Eagle in ontwikkeling is, zal onder andere geschikt worden voor server-systemen.

ARM is veruit de meest gebruikte chiparchitectuur ter wereld. De licentie wordt niet alleen en masse verstrekt aan bouwers van mobiele telefoons, maar ook embedded apparaten worden uitgerust met de 32-bits ARM chips. De schatting is dat 90 procent van alle 32-bits RISC-processoren een ARM-chip is.

De nieuwe virtualisatie-extensies geven ARM-chips de mogelijkheid om operaties aan te sturen die vergelijkbaar zijn met de mogelijkheden die hypervisors hebben met AMD- en Intel-processoren. De adresextensies zijn bedoeld om doorvoer tussen werkgeheugen en processor soepeler (en vooral: sneller) te laten verlopen. Dat zou een inherent nadeel van een eventuele ARM-gebaseerde server moeten ondervangen: beperkt tot 32-bits, en dus beperkt tot 4 GB werkgeheugen.

Eerder al flirtte ARM nadrukkelijk met de markt voor netbooks en ultramobiele systemen, met de ARM Cortex A9. Zo zou Google's Chrome OS kunnen profiteren van uiterst energiezuinige ARM-chips, waarbij de zoekreus niet afhankelijk zou zijn van Intels strenge grillen over netbook-specificaties waarvoor de Atom gebruikt wordt.

Wanneer ARM zijn intrede in het datacentrum maakt, krijgt Intel er een geduchte concurrent bij. De chips kunnen het energieverbruik van servers met relatief eenvoudige workloads (die nog bijna allemaal op x86 draaien) terugschroeven, waardoor het een aanlokkelijk alternatief vormt.

ARM heeft wel een cruciale handicap ten opzichte van Intel en AMD: ARM-processoren worden niet ondersteund door Windows. Microsoft heeft recent wel een licentie genomen op ARM voor Windows Phone 7, dus in de toekomst kan dat nog worden uitgebreid naar andere Windows-besturingssystemen. Maar zelfs een poort van een desktop- of server-OS van Windows 7 zal te maken krijgen met gebrekkige ondersteuning door applicaties. Bron: Techworld