CEO Warren East van processorontwerper ARM reageert op de geruchten en de daardoor flink gestegen beurskoers van zijn bedrijf. Het aandeel ARM heeft het hoogste punt in acht jaar tijd gehaald dankzij het bericht dat Apple het Britse bedrijf wil opkopen. East spreekt echter tegen dat er overnamegesprekken zijn met de iPhone- en iPad-maker.

'Overname niet nodig'

"Hoewel het opwindend is dat onze aandelenkoers wordt opgedreven door deze geruchten, vertelt ons boerenverstand ons dat ons standaard businessmodel een uitstekende manier is voor technologiebedrijven om toegang te hebben tot onze technologie. Niemand hoeft ons bedrijf over te nemen", zegt de ARM-baas tegen de Britse krant The Guardian.

ARM ontwerpt chips en stelt de blauwdrukken daarvoor onder licentie beschikbaar aan hardwaremakers, zoals Qualcomm, Samsung en Nvidia. Die kunnen een standaardontwerp nemen of - tegen hogere tarieven - ARM-ontwerpen zelf aanpassen en die verbeteringen weer voor zichzelf houden.

De iPhone bevat een chipontwerp dat afkomstig is van het Britse bedrijf. De iPad bevat een processor die Apple zelf heeft ontworpen, maar die in de kern toch een ARM-chip is. Apple heeft daarvoor in 2008 de chipmaker PA Semi overgenomen.

Wel/niet nuttig

Het overnamegerucht heeft niet alleen tot beursspeculatie geleid. Ook de voor- en nadelen, plus de mogelijkheden en onmogelijkheden, van een ARM-koop door Apple worden breed uitgemeten in de pers. Enerzijds zou het bedrijf van Steve Jobs daarmee meer grip krijgen op zowel de eigen chipontwikkeling, maar ook op die van concurrenten die ARM-ontwerpen gebruiken.

Anderzijds kan Apple de contracten die concurrenten hebben met ARM niet zomaar en zeker niet op korte termijn wijzigen. Bovendien zou een overname tot kritische aandacht van antitrustautoriteiten leiden. Uiteindelijk zou de koop niet rendabel kunnen zijn door de gevaren van weglopende ARM-licentiehouders, opkomende ARM-concurrenten die in dat gat springen, en antitrusteisen van overheden.