ARM onthult zijn chips met kleinere maat voor de transistorlijnen. Het ontwerp is een afgeleide van de dualcore Cortex A9-processor. Die vorig jaar onthulde chip wordt geproduceerd op 40 nanometer (nm) en dient als basis voor onder meer de Tegra2-processor van Nvidia. ARM geeft zijn chipontwerpen in licentie aan chipmakers, die afhankelijk van de licentie ook eigen afgeleiden mogen maken.

Langer op één acculading

Het aangepaste, kleinere 28 nm-ontwerp van ARM belooft een prestatieverhoging van 40 procent met tegelijkertijd een 30 procent lager energieverbruik, meldt Infoworld. Dit betekent een langere operationele duur, en een verdubbelde standby-tijd, voor smartphones, netbooks en andere mobiele elektronica. De chipontwerper spiegelt ook gebruik in tablets en goedkope laptops voor.

De massaproductie van het nieuwe ARM-chipontwerp komt in de tweede helft van dit jaar op gang. Het wordt gefabriceerd door GlobalFoundries, de verzelfstandigde productietak van chipmaker AMD. De twee bedrijven delen het 28 nm-productieproces ook met partners als chipfabrikant IBM. GlobalFoundries fabriceert het ontwerp voor ARM-licentiehouders, zoals chipmakers STMicroelectronics en Qualcomm.

Strijd om mobiele markt

Qualcomm heeft eerder dit jaar al aangekondigd over te gaan van zijn huidige 45 nanometer-chips naar 28 nanometer. De leverancier van ARM-chips slaat de 32 nanometer-generatie over en wil daarmee Intel de loef afsteken. Het is daarmee niet de enige; ook ontwerper ARM en licentiehouders als Nvidia is er veel aan gelegen Intel op afstand te houden.

De concurrentiestrijd draait om de markt voor chips in mobiele apparaten. Het energiezuinige ARM-ontwerp staat daarbij tegenover Intels Atom-chips. Intel maakt die energiezuinige variant van zijn x86-processors nu op 45 nanometer. De chips met de kleinste maat die het bedrijf momenteel produceert, zijn de nieuwste Xeon- en Core i-processors op 32 nanometer.

Intel: 2010 is 32 nm

Intel verwacht voor dit jaar veel groei te boeken dankzij zijn 32 nanometer-productieproces. Chips op basis daarvan kunnen sneller en toch ook energiezuiniger zijn. In de loop van 2010 schakelt Intel het gros van zijn processors over naar 32 nanometer.

Dat omvat nog niet meteen de Atom, waar de ARM-concurrenten mee te maken hebben. Intels processor voor mobiele apparaten, zoals netbooks maar ook smartphones, gaat in 2011 over naar 32 nanometer. Voor 2013 staat de volgende verkleining gepland, naar 22 nanometer.

Eerst geheugen, dan cpu's

Intel heeft in september vorig jaar al een chipplak (wafer) met prototype 22 nm-chips getoond. Dat zijn echter geen processors maar sram-chips (static random access memory), die relatief eenvoudig zijn in vergelijking met processors.

Daarnaast werkt Intel samen met chipmaker Micron om chips op 25 nanometer te produceren. Ook dat betreft geheugenchips, van het NAND-type, en ook die zijn minder complex qua ontwerp en productie dan processors.