Intel roept al geruime tijd dat het zijn x86-chips in alle soorten apparaten wil stoppen. Het heeft voor de markt van ingebedde apparatuur ARM als voornaamste concurrent. De processormaker is met zijn energiezuinige Atom al dominant in de netbookmarkt, maar ambieert ook de smartphonemarkt.

Sneller of sneller

ARM slaat nu terug met de nieuwe A9-processor. Dat is een dualcore chip op 800 MHz of 2 GHz, geproduceerd op 40 nanometer door TSMC. Datzelfde bedrijf is door Intel al aangehaald voor zijn Atom-ambities. De snelle uitvoering van de A9 streeft de Atom echter voorbij qua prestatieniveau in verhouding tot energieverbruik. De langzamere uitvoering is energiezuiniger en scoort in de Coremark-benchmark toch nog iets beter dan de 1,6 GHz Atom.

Het dualcore-ontwerp valt ook als multicore te produceren, meldt ARM. "Ons doel is prestatieniveau, prestatieniveau en prestatieniveau", zegt marketingtopman Eric Schorn van ARM. "Wij ontsluiten nu nieuwe markten: netbooks, smartbooks, MID's (mobile internet devices - red.), tv's en andere consumentenelektronica." De topman haalt ook netwerkapparatuur voor bedrijven aan, maar heeft het dan over printers.

Webservers

Toch kan zakelijk gebruik wel eens een optie zijn. Vice-president en ingenieur James Hamilton van Amazon Web Services ziet goede mogelijkheden voor gebruik in webservers. Hij blogt dat een multicore system-on-a-chip (SoC) van ARM, dus processor met ingebouwde chipsets zoals de memory controller, erg geschikt is voor goedkope en energiezuinige webhosting. Eerder hebben ingenieurs van Microsoft al proeven gedaan met Atom-chips in cloud-servers.

ARM heeft ruim een jaar geleden al gezegd de concurrentiestrijd met Intel te verplaatsen naar de pc-markt. Het lijkt er niet op dat dat gaat om de reguliere desktop of zelfs laptop, maar om meer taakgerichte apparaten zoals netbooks, smartbooks en meer van dat soort nieuwe tussenvormen. Intel werkt ook mee aan Google's Chrome OS, dat moet dienen voor internetapparaten zoals netbooks.

Ooit samen

Overigens hadden Intel en ARM jarenlang een licentieovereenkomst. Die is in 1998 gesloten en gaf Intel het recht ARM's chipontwerpen te gebruiken om er eigen processors mee te maken. Die Xscale-chips hebben niet het gehoopte succes gebracht. Intel heeft die processors en de bijbehorende tak twee jaar terug van de hand gedaan.