In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte ASML nog een nettowinst 192,5 miljoen euro. Het verlies is het resultaat van de verminderde vraag naar de producten van de onderneming. De omzet halveerde met bijna de helft van 955 miljoen euro naar 494 miljoen euro.

In december schrapte ASML al tien procent van het totale werknemersbestand om kosten te besparen en sloot het de deuren van een opleidingsinstituut in de Verenigde Staten. Door de reorganisatie hoopt het bedrijf zo'n 150 miljoen euro per jaar te besparen. Maar ASML verwacht wel dat de omzet nog verder gaat dalen in het eerste kwartaal van 2009, naar 180 tot 200 miljoen euro.

Zwaar jaar

"Deze cijfers zijn nog maar eens een bevestiging van de impact van de wereldwijde economische malaise op de halfgeleidermarkt," aldus ASML-baas Eric Meurice. De CEO verwacht een moeilijk jaar voor zijn bedrijf en de rest van de markt. "De heftigheid van de economische crisis heeft er voor gezorgd halfgeleiderbouwers wachten met het doen van investeringen. En doordat het onzeker is wanneer de vraag weer gaat stijgen, is het moeilijk te voorspellen wanneer de markt er weer bovenop komt."